BILE SU DVE LEZBEJKE KOJE SU SE BORILE PROTIV FAŠISTA: Reči jedne od njih na SUĐENJU i dalje ODJEKUJU (FOTO)
Kohejn i Mur, Foto: Wikipedia/ Claude Cahun & Marcel Moore

žene!

BILE SU DVE LEZBEJKE KOJE SU SE BORILE PROTIV FAŠISTA: Reči jedne od njih na SUĐENJU i dalje ODJEKUJU (FOTO)

Priča o dvema partnerkama umetnicama koje su se borile protiv fašista

Objavljeno: 16:35h

Klod Kohejn i Marsel Mor jesu poznate francuske umetnice nadrealizma koje su zapamćene, pored svoje umetnosti i kao žene koje su podstakle vidiljivost lezbejki u društvu, ali i kao borkinje protiv fašizma.

Klod Kohejn (25. oktobar 1894 – 8. decembar 1954) je bila fotografkinja, skulpturistkinja i spisateljica. U svojim radovima mahom je koristila zamenicu "ona" (elle), ali često je sebe opisivala i kao "femininu" i kao "maskulinu". Isticala se svojim androgenim izgledom kojim je često htela da pokaže svoj bunt prema društveno određenim ulogama.

Klod Kohejn
Klod Kohejnfoto: Wikipedia/ Claude Cahun

Marsel Mor (19. jul 1892 – 19. februar 1972) je bila dizajnerka, ilustratorka i fotografkinja. Kao emotivna i profesionalna partnerka Klod Kohejn ostala je upamćena po svom angažovanom radu.

Marsel Mor
Marsel Morfoto: Wikipedia/ Marcel Moore

Borba protiv fašista

Kohejn i Mur su od 1937. godine počele da žive u Džersiju, autonomnom krunskom posedu britanskog suverena u Lamanšu između obala Francuske i Engleske.

Kada su fašisti okupirali Džersi, posle pada Francuske, postale su aktivne članice otpora i propagandistkinje.

Lepile su i delile antifašističke letke, kad kad se prerušavajući u nemačke oficire. Maskirane prisustvovale su nemačkim vojnim događajima u Džersiju, stavljajući antifašističke pamflete u džepove vojnika, na njihove stolice i u kutije za cigarete kako bi vojnici bili upoznati sa zločinima koje njihova država čini.

Kuča u kojoj su živele
Kuča u kojoj su živelefoto: Wikipedia/ Claude Cahun

Neke od ovih poruka objavile su pod nemačkim pseudonimom Der Soldat Ohne Namen ili Vojnik bez imena, obmanjujući vojnike da postoji izdajica među njima.

Jednom prilikom su u lokalnoj crkvi okačili transparent na kojem je pisalo „Isus je veliki, ali Hitler je veći – jer je Isus umro za ljude, ali ljudi umiru za Hitlera“.

Političko i lično nisu odvajale, kako ni ranije, tako ni tokom Drugog svetskog rata, jer njihova umetnost i njihov život bili su podređeni borbi za bolju poziciju potlačenih, za slobodu.

Kohejn i Mur su 1944. godine bile uhapšene i osuđene na smrt, ali ta presuda nikada nije izvršena, pošto je ostrvo oslobođeno od nemačke okupacije 1945. godine.

Međutim, Kejhun se nikada nije oporavila od lečenja u zatvoru i umrla je 1954. godine. Prema dokumentarcu o okupaciji Kanalskih ostrva, Kohejn i Mur su sahranjene zajedno u crkvi Svete Brelade.

Grob Klod Kohejn i Marsel Mor
Grob Klod Kohejn i Marsel Morfoto: Wikipedia/ Claude Cahun

Prema istim navodima, na suđenju Kohejn je nemačkom sudiji rekla da će morati da je upucaju dva puta, jer nije samo članica otpora, već i Jevrejka. Ovo je očigledno izazvalo smeh na sudu i navodno je bio jedan od razloga zašto pogubljenje nije sprovedeno (Martin Sugarman, AJEKS arhivista).

Bonus video: O drugoj fantastićnoj Francuskinji

01:15

ZA NEVEROVATI! Parižanka izdala album u 106. godini života (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.