IRSKA SE UJEDINJUJE POSLE BREGZITA? Čak 65 odsto Iraca želi JEDNU DRŽAVU!
Foto: Google Earth

neočekivana posledica

IRSKA SE UJEDINJUJE POSLE BREGZITA? Čak 65 odsto Iraca želi JEDNU DRŽAVU!

Nedavna anketa u Republici Irskoj pokazala je da bi 65 odsto građana podržalo ujedinjenje Irske
Objavljeno:

Ujedinjenje Irske je bila nemoguća misija za sve koji su želeli da se Severna Irska odvoji od Velike Britanije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Irski nacionalisti su bili u velikoj manjini u severnirskom parlamentu, i nije bilo načina da se ovaj odnos brzo promeni. Sporazum Dobrog petka predviđa ujedinjenje samo u slučaju da većina građana glasa za ujedinjenje, a matematika kaže da je većina unionistički orijentisana (za zajednicu sa Velikom Britanijom).

Ipak, piše Independent, Irska bi mogla da se pridruži nizu političkih šokova za koje se činilo da su nemogući. Vanredni izbori od pre nedelju dana doveli su do toga da unionisti prvi put nemaju većinu u parlamentu. Sin Fejn, stranka koja se zalaže za jednu Irsku, osvojila je jedno mesto manje od Demokratske unionističke stranke.

Nedavna anketa u Republici Irskoj pokazala je da bi 65 odsto građana podržalo ujedinjenje Irske. Bivši irski premijer Enda Keni izjavio je da plan o Bregzitu mora imati i rezervni plan za ujedinjenje Irske.

I zanemarivanje Severne Irske od strane vlada Kamerona i Tereze Mej pojačalo je nezadovoljstvo u Belfastu. Teg koji bi mogao da pretegne u korist ujedinjenja mogao bi da bude činjenica da Severna Irska mnogo novca dobija iz EU fondova, kao i činjenica da su njeni građani na referendumu o Bregzitu glasali za ostanak u EU.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.