VEŠTAČKA INTELIGENCIJA UBEDILA ČOVEKA DA SE UBIJE? Reči njegove udovice LEDE KRV, evo o čemu je pričao sa PROGRAMOM
Veštačka inteligencija, Foto: Kheng Ho Toh / Panthermedia / Profimedia

JEZIVO

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA UBEDILA ČOVEKA DA SE UBIJE? Reči njegove udovice LEDE KRV, evo o čemu je pričao sa PROGRAMOM

Delovalo je da je nesrećni čovek, inače istraživač u polju medicine, poistovetio veštačku inteligenciju sa pravom osobom

Objavljeno:

Muž i otac (30) iz Belgije je navodno izvršio samoubistvo nakon razgovora o klimatskim promenama sa programom veštačke inteligencije, koji ga je, prema rečima udovice, “ohrabrivao da se žrtvuje kako bi spasio planetu”.

– Da nije bilo Elize (ime četbota prim. aut.) on bi i dalje bio ovde – rekla je udovica, koja je odbila da otkrije svoje ime, za belgijski list La Libre.

Šest nedelja pre smrti, neidentifikovani otac dvoje dece je navodno intenzivno razgovarao sa četbotom u aplikaciji pod nazivom “Chai”.

Botovi na ovoj aplikaciji su zasnovani na sistemu koji je razvila neprofitna istraživačka laboratorija “EleutherAI” kao „alternativu otvorenog koda“ jezičkim modelima koje je objavio “OpenAI”, a koje koriste kompanije u različitim sektorima, od akademske zajednice do zdravstvene zaštite.

Njih su obučavali su suosnivači kompanije “Chai Research” Vilijam Bušam i Tomas Rianlan

– Čim smo čuli za to, radili smo danonoćno na implementaciji ove funkcije – rekao je Bušam za Vajs nakon tragedije, govoreći o ažuriranoj funkciji intervencije u kriznim situacijama.

– Dakle, sada, kada neko bude razgovarao o nečemu što možda nije bezbedno, mi ćemo ispod toga pustiti neki koristan tekst na potpuno isti način na koji Tviter ili Instagram rade na svojim platformama – dodao je on.

Kako navodi Njujork post, delovalo je da je nesrećni čovek, inače istraživač u polju medicine, poistovetio veštačku inteligenciju sa pravom osobom. On je navodno intenzivirao razgovore sa Elizom u poslednjih mesec i po dana, razvivši u tom periodu egzistencijalni strah od klimatskih promena.

Klimatske promene
Klimatske promene foto: Profimedia

Udovica kaže da je postao „ekstremno pesimističan u pogledu efekata globalnog zagrevanja“ i da je tražio utehu u veštačkoj inteligenciji, piše La Libre, koji je imao uvid u njegovu konverzaciju sa Elizom.

– Kada mi je pričao o tome, to je radio da mi kaže kako više ne vidi ljudsko rešenje za globalno zagrevanje. Sve svoje nade polagao je u tehnologiju i veštačku inteligenciju – rekla je udovica i dodala da je bio toliko izolovan u svojoj anksioznosti da je u četbotu video dašak svežeg vazduha.

Bonus video:

03:41

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA JE NEPREDVIDIVA

(Espreso/NY Post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.