PUTINOVI NEPRIJATELJI PREUZELI ODGOVORNOST ZA UBISTVO TATARSKOG: Tvrde da nisu imali POMOĆ, oglasili se OVIM REČIMA
Vladlen Tatarski, Foto: Printscreen/Twitter/@GraphicW5

OKONČANA DRAMA

PUTINOVI NEPRIJATELJI PREUZELI ODGOVORNOST ZA UBISTVO TATARSKOG: Tvrde da nisu imali POMOĆ, oglasili se OVIM REČIMA

Naglasili su da akcija nije bila usmerena protiv civila, a "svi stradali su među aktivnim učesnicima rata"

Objavljeno:

Nacionalna republikanska armija preuzela je odgovornost za organizovanje ubistva ruskog propagandiste Vladlena Tatarskog, koji je ubijen u kafiću u Sankt Peterburgu. Grupa je formirana u Rusiji, a proklamovani cilj je rušenje Putinovog režima, o njenim aktivnostima malo je detalja.

Informaciju o tome da je NRA preuzela odgovornost preuzeli su ruska nezavisna novinska kuća Meduza sa sedištem u Litvaniji i Ilja Ponomarjov, bivši član Državne dume koji živi u Ukrajini.

"Drugog aprila 2023. organizovali smo i izveli akciju protiv grupe Z-aktivista i lično protiv poznatog ratnog propagandiste, ratnog zločinca Maksima Fomina, poznatog kao Vladlen Tatarski. Ova akcija je bila pripremljena i provedena samostalno, te nemamo veze niti smo primali pomoć od bilo kakvih stranih struktura, a kamoli bezbednosnih službi," navodi se u saopćenju NRA.

Naglasili su da akcija nije bila usmerena protiv civila, a "svi stradali su među aktivnim učesnicima rata".

Predstavnici organizacije takođe su pozvali ruske aktiviste za ljudska prava da pruže pomoć Darji Trepovoj, koja je uhapšena u ovom slučaju, i "drugim nedužnim ljudima".

U avgustu 2022. Ilja Ponomarjov izvestio je da Nacionalna republikanska armija takođe stoji iza ubistva Darje Dugine, ćerke ruskog propagandiste Aleksandra Dugina, autora koncepta "Ruskog sveta" .

Darja Dugin
Darja Dugin foto: Printscreen/Telegram/Аким Апачев

Pre njegove izjave na internetu se nije spominjala ova organizacija.

Bivšeg zastupnik Dume je drugog aprila 2023., na dan smrti Vladlena Tatarskog, u medijima dao naslutiti da poznaje ubice "ratnog novinara", ali još čeka službeni stav grupe koja je izvela ovu akciju.

Podsetimo, Tatarski je ubijen u eksploziji bombe koja je bila skrivena u bisti s njegovim likom, a koji mu je u kafić u kom je govorio o iskustvima ratnog izveštača u zoni borbenih dejstava u istočnoj Ukrajini.

Posle ubistva se pojavilo više snimaka, među kojima i Trepove koja je nasmejana, te njenog navodnog ispitivanja u policiji, a ubrzo su osvanula i dva videa samog atentata.

Trepova tvrdi da joj je čitav slučaj namešten.

Bonus video:

19:12

UBISTVO DARJE JE TERORIZAM: Dr Radenović bio u Rusiji kada se desila likvidacija i sreo oca novinarke EVO ŠTA JE REKAO O DUGINU

(Espreso/Telegarf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.