NAJVEĆA OBJAVA U ISTORIJI: WikiLeaks je upravo otkrio KAKO CIA HAKUJE sve naše telefone, kompjutere, televizore!
Foto: Fonetap

Ovo je dokaz da nas sve prisluškuju

NAJVEĆA OBJAVA U ISTORIJI: WikiLeaks je upravo otkrio KAKO CIA HAKUJE sve naše telefone, kompjutere, televizore!

Prema pisanju WikiLeaksa, u prvom serijalu, "Godina Nula", biće objavljen 8.761 dokument iz zatvorenog sistema CIA u Lengliju u Virdžiniji
Objavljeno: 15:12h

Danas je WikiLeaks počeo da objavljuje seriju "Vault 7", seriju strogo poverljivih dokumenata CIA.

Ovo je najveća objava u istoriji WikiLeaksa. U prvom delu, nazvanom "Godina Nula", biće objavljen 8.761 dokument iz izolovane supersigurne mreže u sedištu CIA u Lengliju u Virdžiniji. Kako su napisali na Tviter nalogu WikiLeaksa, prve objave biće u vezi sa postupanjem CIA prema predsedničkim kandidatima na francuskim izborima 2012.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako se navodi u objašnjenju WikiLeaksa, nedavno je CIA izgubila kontrolu nad većinom svog arsenala za hakovanje - malverom, virusima, trojancima i drugim softverskim rešenjima. Ova kolekcija, u koju spada nekoliko miliona linija kodova, za onog ko je poseduje otvara celokupan kapacitet za hakovanje CIA. Deo ovog arhiva jedan haker je prosledio WikiLeaksu.

foto: Giphy

U prvoj turi, "Godina nula", biće objavljeni dokumenti koji pokazuju kako je korišćen hakerski kapacitet CIA pomoću proizvoda raznih evropskih i američkih kompanija, među kojima su iPhone, Android, Microsoft Windows i televizori Samsung, koji se pomoću softvera CIA pretvaraju u skrivene mikrofone, piše WikiLeaks, navodeći da je divizija za hakovanje unutar CIA brojala i do 5.000 ljudi.

Posle 2001. godine, CIA je imala primat nad Agencijom za nacionalnu bezbednost SAD (NSA). Tada je počelo i razvijanje njene divizije za hakovanje, koja više nije morala da polaže račune NSA.

Do kraja 2016. godine, divizija za hakovanje, koja je formalno pod nadležnošću Centra za sajber inteligenciju (CCI), imala je oko 5.000 registrovanih korisnika, i proizvodila je na hiljade sistema za hakovanje, trojanaca, virusa i drugog "naoružanog" malvera. Opseg ove operacije CIA bio je toliki da su njeni hakeri do kraja 2016. godine koristili više kodova nego što je potrebno za funkcionisanje Fejsbuka. Drugim rečima, piše WikiLeaks, CIA je stvorila svoju sopstvenu NSA, ali NSA koja nije dužna da odgovara javnosti na bilo koja pitanja.

foto: Reuters

U izjavi za WikiLeaks, izvor ovog materijala ističe da o ovim stvarima mora da se diskutuje u javnosti, a pogotovo o tome da li kapacitet za hakovanje CIA prevazilazi ovlašćenja koja su joj data. Izvor se zalaže za debatu o sigurnosti, stvaranju, upotrebi, proliferaciji i kontroli sajber-oružja.

Kad se jednom sajber-oružje "pusti", ono za nekoliko sekundi može da se raširi po svetu, i mogu ga koristiti rivalske države, mafija i drugi. Džulijen Asanž iz WikiLeaksa je rekao da "postoji veliki rizik od proliferacije u razvoju sajber-oružja".

WikiLeaks je poručio da broj objavljenih stranica u Vault7 "Godina nula" već premašuje po broju serijal objava koje je Edvard Snouden napravio sa NSA.

Kako piše WikiLeaks, malver CIA ulazi u iPhone, Androide i pametne televizore. Oruđa za hakovanje pravi EDG (Engineering Development Group), specijalizovani deo CCI, dela jednog od pet glavnih direktorata CIA.

Evo kako izgleda organizaciona mapa direktorata CIA:

foto: WikiLeaks

Kako piše WikiLeaks, EDG je odgovoran za razvoj, testiranje i operativnu podršku svim malverima koje CIA koristi u sajber-operacijama širom sveta. Kao najbolji primer toga šta ovo znači, WikiLeaks piše da su pomoću ovog malvera svi pametni televizori faktički pretvoreni u tajne mikrofone.

U daljem tekstu se detaljiše o tome da je "napad protiv Samsung smart tehnologije" razvijen u saradnji sa britanskom MI5 službom. Posle "zaraze", TV prelazi u lažni "off" mod, što znači da vlasnik ima utisak da je TV ugašen, dok je on u stvari upaljen. U ovom modu TV funkcioniše kao klasična "buba", koja snima razgovore u prostoriji i šalje ih preko interneta tajnom serveru CIA.

Prema pisanju WikiLeaksa, krajem 2014. godine CIA je tražila način da hakuje sisteme kontrole u savremenim vozilima.

foto: AMG

Grana CIA za mobilne uređaje razvila je, piše WikiLeaks, brojne malvere za daljinsko hakovanje i kontrolu smartfonova. Na ovaj način na servere CIA šalje se lokacija korisnika, sav video, audio i drugi materijal koji se nalazi u telefonu.

Posebno je na udaru CIA bio iPhone, iako ima samo 15 odsto udela na svetskom tržištu telefona. WikiLeaks ovo objašnjava činjenicom da Appleov proizvod koriste pripadnici svetske političke, diplomatske i finansijske elite.

Ni android, doduše, nije bio pošteđen: CIA je i za njega razvila čak 24 oružja, kojima je omogućila preuzimanje podataka sa uređaja. Ovim tehnikama je postalo moguće hakovati sve, pa čak i prilično sofisticiranu zaštitu WhatsAppa.

Takođe, na udaru CIA bili su i operativni sistemi kompjutera: Windows, OSx, Linux... Pomoću "zero day" sistema, služba je uspela da prikuplja podatke sa hard diskova, sa USB-a, i da ih šalje na svoje servere.

foto: AP

WikiLeaks otkriva i da je CIA pronašla sve "rupe" u bezbednosnim sistemima Applea i proizvođača Androida, ali da nikada ni deo tih saznanja nije podelila sa proizvođačima.

Pošto je hakerski arsenal CIA sada "procureo", upozorava WikiLeaks, postoji ogromna opasnost od njegovog preuzimanja od strane raznih pojedinaca i organizacija sa kriminalnim namerama.

Jedan od najvećih centara CIA koji služe za hakovanje je konzulat SAD u Frankfurtu, piše WikiLeaks. Ova diplomatska institucija je u stvari tajna baza za hakovenje Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Hakeri koji rade u Frankfurtu imaju diplomatske (crne) pasoše i pokriće Stejt departmenta.

WikiLeaks se bavi i metodima CIA za hakovanje. Tamo gde su sistemi "neranjivi", pribegava se "osnovama": agent CIA fizički pristupa željenom sistemu i preko USB ubacuje malver u sistem.

Objava WikiLeaksa "Godina nula" sadrži 7.818 web stranica sa 943 atačmenta iz sedišta CIA, od 2013. do 2016. godine.

(I. Ć.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.