DONOR NAPRAVIO 550 DECE ŠIROM SVETA? Majke strahuju od INCESTA, a on ne namerava da PRESTANE (FOTO)
Džonatan Džejkob Meijer, Foto: PrintScreen/ Facebook/ Jonathan Jacob Meijer

neverovatno

DONOR NAPRAVIO 550 DECE ŠIROM SVETA? Majke strahuju od INCESTA, a on ne namerava da PRESTANE (FOTO)

Grupa tvdi da je donator lagao o broju dece kojima je otac

Objavljeno:

Muzičar i donor sperme iz Holandije, koji je navodno otac najmanje 550 dece širom sveta, tužen je zbog povećanog rizika od slučajnog incesta.

Džonatan Džejkob Meijer (41) donirao je spermu najmanje 13 klinika, uključujući 11 u Holandiji, gde je 2017. godine naveden kao otac 102 dece, preneo je The Times of London.

Holandsko udruženje za akušerstvo i ginekologiju (NVOG) je u to vreme pozvalo sve banke sperme i klinike da odmah prestanu da koriste njegovu spermu.

Prema holandskim smernicama, donatorima nije dozvoljeno da budu očevi više od 25 dece ili da oplode više od 12 žena da bi sprečili incest ili psihološke probleme za decu koja saznaju da imaju bezbroj braće i sestara.

Meijer, koji živi u Keniji, nastavio je da donira svoju spermu izvan Holandije, uključujući Dansku i Ukrajinu, prema podacima holandske fondacije DonorKind, koja je podnela građansku tužbu protiv njega.

Grupa tvdi da je donator lagao o broju dece kojima je otac.

Tužbu je podnela žena iz Holandije koja je rodila jedno od njegove dece 2018. godine.

Džonatan Džejkob Meijer
Džonatan Džejkob Meijerfoto: PrintScreen/ Facebook/ Jonathan Jacob Meijer

"Da sam znala da je otac više od 100 dece, nikada ga ne bih izabrala kao donora", rekla je ženam identifikovana kao Eva.

Advokat DonorKinda Mark de Hek rekao je da je sudski postupak pokrenut nakon što su žene više puta molile Meijera da prestane da donira svoju spermu.

"Mi i neke majke smo mu se obratili, zamolili smo ga da prestane da donira spermu, on je to odbio. Zato je legalna akcija jedina opcija da zaštitimo decu", rekao je advokat.

Fondacija Donorkind je tvrdila da donator dolazi do budućih majki putem društvenih medija kako bi svoju spermu ponudio "ispod tezge".

Prema rečima advokata fondacije Marka de Heka, donor je prekršio ugovore sa klinikama i budućim roditeljima, koji su se uzdali u njegovu posvećenost da će začeti samo do 25 dece.

"Donor je prednost dao svom nagonu za reprodukcijom i njegovo ponašanje predstavlja pretnju po mentalno i fizičko blagostanje dece", kaže de Hek.

Muzičar
foto: PrintScreen/ Facebook/ Jonathan Jacob Meijer

"Progress Educational Trust" (PET), platforma za ljude pogođene neplodnošću ili genetskim stanjima, navodi da granica od 25 potomaka postoji kako bi zadržala nivoe krvnog srodstva među ljudima začetim od strane donora sličnim onom u ukupnoj populaciji.

"Kada je genetski materijal donora prisutan u velikom broju potomaka, povećava se (veoma mali) rizik da dvoje polubraće i sestara mogu uspostaviti intimnu vezu", istakao je PET.

Detalji sudskog postupka tek će biti saopšteni.

Bonus video:

00:30

ADVOKAT EMILIJA PETROVIĆ: Pedofilija i incest su dva odvojena krivična dela

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.