"SUPERSONIČNI ZMAJ" Rusija sprema novi bombarder kome će meta biti SVEMIR! (FOTO)
Foto: Profimedia/Ilustracija

NEMA IM RAVNIH

"SUPERSONIČNI ZMAJ" Rusija sprema novi bombarder kome će meta biti SVEMIR! (FOTO)

PAK DA će moći da nosi sve vreste nuklearnih i konvencionalnih bombi: projektile za probijanje oklopa i betona, kasetne bombe, morske mine, itd
Objavljeno: 23:06h

Rusija je napravila prvu maketu novog strateškog bombardera PAK DA. Po rečima eksperata, to će biti "stelt" bombarder koji će nositi supersonično oružje.

Korporacija "Tupolev" napravila je prvu maketu u prirodnoj veličini najnovijeg perspektivnog sistema strateške avijacije PAK DA, saopštava TASS pozivajući se na izvor u vojnoindustrijskom sektoru.

Prema projektu, novi avion neće služiti samo kao strateški bombarder-raketonosac nego i kao platforma za lansiranje kosmičkih aparata.

- Pored klasičnih borbenih funkcija avion će moći da lansira male kosmičke aparate u Zemljinu orbitu. To će omogućiti da se zamene laki sateliti kojima je istekao radni vek, i to bez izgradnje i lansiranja skupih raketa pomoću kojih se u Zemljinu orbitu izbacuju veliki sateliti - rekao je za "Rusku reč" vojni analitičar lista "Izvestiя" Dmitrij Safonov.

U ovom trenutku konstruktori i dalje eksperimentišu sa različitim maketama budućeg bombardera.

foto: Wikipedia

Kako je u intervjuu za "Rusku reč" istakao glavni urednik lista "Arsenal Otečestva" Viktor Murahovski, to će omogućiti da se razrade različite varijante borbenih komponenata aviona.

- PAK DA je neophodan za strateško odvraćanje. Pored nuklearnog oružja sada se radi i na konstruisanju krstarećih raketa velikog dometa prilagođenih ovom avionu, kao i hipersoničnog oružja - rekao je ekspert. Sve oružje će biti smešteno u unutrašnjosti aviona.

Po rečima Murahovskog, naučnici sada takođe rade na legurama kompozitnih materijala, zahvaljujući kojima će PAK DA biti manje uočljiv u sistemima za otkrivanje koje poseduje potencijalni protivnik. Takođe se zna da će avion leteti brzinom manjom od zvuka, tako da će biti manje bučan i manje uočljiv u infracrvenom dijapazonu.

- Osobenost aviona strateške avijacije je mogućnost da veoma dugo leti bez dopune goriva u vazduhu i to što je predviđen za raketiranje područja u svetu koja su udaljena od granica Rusije - rekao je za "Rusku reč" Petar Dajnekin, bivši komandant ratnog vazduhoplovstva Rusije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.