ZAVRŠILA U NAJOZLOGLAŠENIJEM ZATVORU SAMO ZATO ŠTO JE HRIŠĆANKA: "Zatvorenice su bile seksualno roblje" (FOTO)
Marzija Amirizadeh, Foto: Printscreen/Instagram/marziyehamirizadeh.official

ISPOVEST BIVŠE ZATVORENICE

ZAVRŠILA U NAJOZLOGLAŠENIJEM ZATVORU SAMO ZATO ŠTO JE HRIŠĆANKA: "Zatvorenice su bile seksualno roblje" (FOTO)

Ona je uhapšena 2009. godine, zato što je hrišćanka, a sada je otkrila kako je izgledao život u tom kazamatu, koji mnogi zovu i Kuća za mučenje

Objavljeno:

Otkriveno je kako izgleda život zatvorenika u jednom od najozloglašenijih zatvora na svetu, u Evinu u Teheranu.

Već decenijama se priča kako iranski režim vodi jedan od najgorih zatvora u kojima se zatvorenici muče i ubijaju.

U tom zatvoru je devet meseci provela i Marzija Amirizadeh. Ona je uhapšena 2009. godine, zato što je hrišćanka, a sada je otkrila kako je izgledao život u tom kazamatu, koji mnogi zovu i Kuća za mučenje.

"UN su poslali svoje ljude da provere zatvore u Iranu. Bilo je jedno sređeno odeljenje, sa svega par zatvorenika. Nama su tad rekli da grupa zapadnjaka dolazi u inspekciju. Zaključali su vrata svih drugih odeljenja i naravno nas unutra. Urlali smo kako bismo dozvali zapadnjake, ali nas niko nije čuo", priča Marzija.

Ona kaže da su jednog dana muški čuvari došli da pretresaju ćelije u kojima su bile smeštene žene i da su ih besomučno tukli.

"Čuli smo ih kako jecaju. Kasnije smo u dvorištu videli koliko su isprebijane", tvrdi bivša zatvorenica.

Ona kaže da su muški čuvari po naređenju napadali zatvorenice.

"To je protivno šerijatskim zakonima, i svi smo se plašili", priča Marzija.

Ona kaže da su jednu ženu iz njene ćelije ubili pred njenim očima.

Prisetila se i kako su drugoj zatvorenici ponudili da radi u zatvorskoj klinici, a ustvari su žene sa "klinike" bile seksualne robinje, piše Sun.

"Nismo znali zašto plače. Posle smo saznali da su pripadnici garde i njihovi nadređeni dolazili i seksualno se iživljavali nad njom", priča Marzija.

Ona kaže da je zatvorenica, kada je saznala šta rad na "klinici" znači, rekla da neće da obavlja taj posao, ali da su joj pretili ubistvom.

"Jedna od mojih prijateljica je bila odvedena u sobu za ispitivanje, imala je povez preko očiju. Kada se vratila videlo se da joj je lice iskrivljeno od straha, sva se tresla. Naredili su joj da uđe u sobu za ispitivanje, a kako nije videla gde ide tumarala je i stalno je udara u nešto. Potom je saznala da je sve vreme udarala u leševe zatvorenika, koji su bili obešeni da vise sa plafona", priča Marzija.

"Odeljenje 209 u zatvoru Evin je odeljenje gde se nalazi ta soba za ispitivanje. To je pakao na Zemlji. Tamo zatvorenicima stavljaju povez, vezuju ih za metalnu stolicu gde ih satima muče i siluju", tvrdi Marzija.

Ona je rekla da su jednu drugu cimerku stravično tukli i bičevali, da je ženi otpadala koža as stopala.

Evin je izgrađen 1983. godine i može da primi oko 15.000 zatvorenika. Iran tvrdi da tu kaznu služe oni koji su počinili ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Trenutna situacija u njenom rodnom Iranu oštar je podsetnik na ono što je Marzija doživela nakon hapšenja 2009. i perioda provedenog u Evinu.

Veruje da je pravi broj pogubljenja u svetlu nedavnih protesta u Iranu mnogo veći nego što je režim otkrio.

"Neki od ovih zatvorenika nemaju nikoga, pa se neće primetiti ako nestanu. Oni su zli, koriste najubojitije oružje koje imaju protiv demonstranata. U nekim slučajevima mogu pustiti ljude iz zatvora koji misteriozno umru nakon puštanja na slobodu", kaže Marzi.

Ona kaže da je trenutna revolucija u Iranu drugačija, ali da je, kao i druge u prošlosti, počela sa ženama.

"Više od 40 godina borimo se sa poteškoćama. Jednog dana Iranke će srušiti ovaj režim. Žene su patile, a vidimo da se ovoga puta žene bore rame uz rame sa muškarcima", kaže Marzija.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.