NESTALE DVE I PO TONE URANIJUMA! Oglasila se Međunarodna agencija za atomsku energiju
IAEA, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

DRAMA

NESTALE DVE I PO TONE URANIJUMA! Oglasila se Međunarodna agencija za atomsku energiju

IAEA je navela da će sprovesti dodatne provere da razjasni okolnosti pod kojima je nestala ova supstanca i da utvrdi gde se trenutno nalazi

Objavljeno:

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je juče da je oko dve i po tone prirodnog uranijuma nestalo sa lokacije u Libiji.

Tokom posete u utorak inspektori te UN agencije su pronašli da nedostaje 10 kontejnera sa oko 2,5 tona prirodnog uranijuma u obliku concentrata uranijumske rude, na mestu gde su vlasti prijavile da su uskladišteni, napisao je generalni direktor Agencije Rafel Grosi u izveštaju zemljama članicama.

Rafael Grosi
Rafael Grosifoto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

IAEA je navela da će sprovesti dodatne provere da razjasni okolnosti pod kojima je nestala ova supstanca i da utvrdi gde se trenutno nalazi. Nije navedeno o kojoj se lokaciji radi.

Libija je 2003. odustala od svog programa za razvoj nuklearnog oružja za vreme vladavine Muamera Gadafija. Posle njegovog svrgavanja 2011. i posle 42 godine njegove vlasti zemlja je zapala u veliku političku krizu sa rivalskim vlastima baziranim na istoku i zapadu zemlje, velikim brojem naoružanih grupa, i plaćenicima po celoj zemlji uz strano mešanje.

Dve vlade konkurišu za vlast, vladu čije sedište je u Tripoliju priznaju Ujedinjene nacije, a druga se nalazi na istoku i podržava je komandant Kalifa Haftar.

Bonus video:

03:29

POSLEDICE BOBMBARDOVANJA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM STRAVIČNE! Rodoljub tuži NATO: Moraju da plate za ZLOČIN (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.