MONSTRUMI U TELIMA ŽENA: Na BRUTALNE načine mučile zatvorenike u LOGORU SMRTI, od ovoga će vas se OKRENUTI ŽELUDAC
Aušvic, Foto: Profimedia

NAJSUROVIJE ČUVARKE

MONSTRUMI U TELIMA ŽENA: Na BRUTALNE načine mučile zatvorenike u LOGORU SMRTI, od ovoga će vas se OKRENUTI ŽELUDAC

Primarna ideja logora bila je politički progon i zatvaranje neistomišljenika

Objavljeno:

Prema nekim procenama se pretpostavlja da je u ozloglašenim logorima radilo oko 55.000 stražara, od kojih su 3.700 bile žene. Neke od najsurovijih čuvarki su prema životima i osećanjima logoraša bile ravnoušne, a brutalnost prema njima iskazivale su na razne načine.

Primarna ideja logora bila je politički progon i zatvaranje neistomišljenika. Međutim, vremenom je uloga logora proširena. Čuvarke su uglavnom bile pripadnice niže do srednje klase i nisu imale odgovarajuće radno iskustvo. U jednom izvoru pominju se bivše domaćice, frizere, kondukterke, vozačice tramvaja, operske pevačice i penzionisane učiteljice - dakle veoma raznovrsne profesije, piše nationalegeographic.rs

Volonterke su regrutovane putem oglasa u nemačkim novinama. U tim oglasima se od žena zahtevalo da pokažu ljubav prema Rajhu. Upis adolescenatkinja u Ligu nemačkih devojčica bilo je sredstvo indoktrinacije za mnoge žene.

Dorotea Binc

Bila je nadzornica i radila je u raznim delovima logora, uključujući i kuhinju. Kasnije je bila zadužena za deo u kom su kažnjavane i mučene zatvorenice. Njeno zlostavljanje opisano je kao nepopustljivo, često ih je mučila i davila u hladnoj vodi.

Dorotea Binc
Dorotea Bincfoto: Wikipedia

Greta Buzel

Obučena medicinska sestra, odlučivala je ko će biti ubijen gasom, a ko će završiti u omladinskom logoru Ukermark. Upamćena je po rečenici: "Ako ne mogu da rade, neka trunu".

Alis Orlovski

Radila u nekoliko ozloglašenih nacističkih koncentracionih logora u okupiranoj Poljskoj. Smatrali su je jednom od najokrutnijih nadzornica, jer je pribegavala jedinstvenim načinima mučenja, poput bičevanja zatvorenika preko očiju. Pred kraj rata njeno ponašanje se drastično promenilo. Postala je humanija pa se spekulisalo da je to radila jer je znala da će joj biti suđeno kao ratnom zločincu.

Ilse Koh

Supruga Karla Ota Koha, komandanta koncentracionog logora Buhenvald, ostala je zapamćena zbog uzimanja suvenira od kože ubijenih zatvorenika s karakterističnim tetovažama.

Ilse Koh
Ilse Kohfoto: Wikipedia

Rut Najdek

Rut je od početka jula 1944. do kraja aprila 1945. godine obavljala različite funkcije a svoje pretpostavljene impresionirala je odlučnošću i brutalnošću prema zatvorenicama i važila je za jednu od najgorih nadzornica. Bila je uključena u odabir i egzekuciju više od 5.000 žena i dece.

Marija Mandl

Odgovorna je za smrt oko 500.000 zatvorenika Aušvica. Karijeru je započela kao čuvar u Lihtenburgu, zajedno sa 50 drugih žena. Od oktobra 1942. u Aušvicu je bila na poziciji ispod komandanta logora Rudolfa Hesa. Dakle, imala je skoro apsolutnu moć. Bila je poznata kao zver i za dve godine je veliki broj ljudi poslala u gasne komore. Jedan od hobija ove inteligentne ali pakosne žene bio je da izabere decu koju je trebalo ubiti.

Herta Bote

Priključila se Savezu nemačkih devojaka, da bi nešto kasnije postala čuvar u Ravenzbriku. Nakon četvoronedeljne obuke poslata je u logor Štuthof, gde je postala poznata kao Štuthofski sadista zbog brutalnih prebijanja zatvorenika. Šest decenija po završetku rata, tokom jednog intervjua bilo joj je postavljeno pitanje vezano za njenu odluku o radu u koncentracionom logoru, na šta je odgovorila: "Da li sam pogrešila? Ne. Greška je što je to bio koncentracioni logor, ali sam morala da idem tamo jer bih u protivnom bila zatvorena. To je bila moja greška."

Vanda Klaf

Godine 1944. pridružila se osoblju u koncentracionom logoru Štuthof. Njoj je suđeno sa ostalim ženskim stražarima, a na suđenju je izjavila da je veoma inteligentna i da je bila izuzetno posvećena svom poslu, i da je udarala najmanje dva zatvorenika dnevno.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.