LIDIJINA ĆERKA (2) UMRLA NA ODMORU, U TELU IMALA SMRTONOSNU KOLIČINU OPASNE DROGE: Majka zatekla užasan prizor
Beba, Foto: Profimedia

RODITELJI TUŽE SMEŠTAJ

LIDIJINA ĆERKA (2) UMRLA NA ODMORU, U TELU IMALA SMRTONOSNU KOLIČINU OPASNE DROGE: Majka zatekla užasan prizor

Niko ne zna kako se devojčica domogla sintetičkog opijata toliko jakog da samo i mala količina može biti smrtonosna

Objavljeno:

Kad se Lidija Levnir probudila nakon poslepodnevnog odmora na Floridi, nešto nije bilo u redu. Njena inače vrlo energična 19-mesečna ćerka Enora je još uvek spavala.

Porodica je bila na godišnjem odmoru na Floridi i ćerkicu su dva sata ranije odveli na spavanje nakon što je ceo dan provedela u igranju i gledanju crtića. Lidija je ušla u sobu u kojoj je dete spavao i zatekla užasan prizor.

Devojčica je bila plava u licu, a na usta joj je izlazila bela pena.

"Enora je mrtva!", povikala je Lidija.

Odmah su zvali Hitnu pomoć, međutim, bilo je prekasno.

Ambulantna kola
Ambulantna kola foto: RINA

Obdukcijom je ustanovljeno da je dete u organizmu imalo smrtonosnu količinu fentanila, droge za koju ta porodica nikad nije čula, niti je znala da može biti opasna.

"Kao da smo upali u zamku", rekao je Enorin otac Boris za Washington Post.

Niko ne zna kako se devojčica domogla sintetičkog opijata toliko jakog da samo i mala količina može biti smrtonosna. Inspektori nisu uspeli da pronađu drogu nigde drugde u kući koju je porodica iznajmila. Posumnjali su na roditelje, međutim drogu nisu našli među njihovim stvarima, a Lidija i Boris su bili negativni na tu supstancu.

Inspektori su ispitali prethodne goste koji su iznajmili smeštaj, uključujući i one koji su priznali da su tu organizovali zabavu na kojoj je bilo kokaina, ali drogu koja je ubila devojčicu nisu našli.

"Trenutno ne znamo kako se Enora domogla fentanila. Ništa ne ukazuje na zlostavljanje ili zanemarivanje, pa se ova smrt vodi kao nesrećan slučaj", saopštila je policija.

Beba
Bebafoto: Ilustracija, EPA-EFE/JAWAD JALALI

Iako nije podignuta krivična prijava, porodica tuži kompaniju Airbnb, vlasnika kuće i goste koji su u stanu organizovali zabavu, tvrdeći da su fentanil ostavili gosti koji su u smeštaju boravili pre njih i da prostor nije bio dobro očišćen.

Rasprostranjenost fentanila

Fentanil je postao glavni uzrok smrti Amerikanaca uzrasta od 18 do 49 godine, pa su sve brojniji pozivi da se rastuća epidemija zaustavi. Porodice najmanje 15 tinejdžera i mlađih punoletnika tužile su Snapchat zbog prodaje droge preko interneta. U međuvremenu, tužioci podižu tužbe zbog prodaje fentanila koje se završe smrtnim ishodom. Ali, stvar komplikuje to što nije uvek lako otkriti odakle je fentanil došao.

Jedan pravni stručnjak kaže da će tužba protiv Airbnb-a teško doći do suda jer je poreklo leka teško ustanoviti.

"Mogu da dokažu da je dete umrlo od fentanila, ali odakle je stigao i da li je povezan s nekom određenom grupom, jako je teško utvrditi‘, kaže Lars Noa, profesor prava sa Univerziteta Florida.

Tomas Skolaro, advokat iz Miamija koji zastupa porodicu Levenir, kaže da su oni metodom eliminacije došli do zaključka da je droga zaostala od ljudi koji su pre njih bili u kući, međutim, priznaje da otkrivanje izvora droge nije njegova primarna briga.

"Jedino što ovde imamo je zdrav razum. Definitivno se radilo o toj kući unajmljenoj preko Airbnb-a. Ne pokušavam da dokažem koja je tačno osoba ostavila fentanil. Ono što želim da dokažem je da Airbnb nije osigurao kvalitetno čišćenje prostora, nije bilo sigurnosnih mera, niti ikakvog upozorenja za porodicu", rekao je advokat.

Kompanija "Airbnb", nije odgovorila na tužbu, ali su u saopštenju porodici izjavili saučešće zbog smrti devojčice.

Vlasnik kuće i gosti koji su pre njih boravili u kući, optužili su roditelje za širenje neproverenih tvrdnji. Gost koji je pre porodice Lavenir iznajmio smeštaj preko platforme Vrbo, kaže da nikako ne može da bude odgovoran za nešto što se dogodilo nakon što je on već otišao iz smeštaja, niti može biti odgovoran za to da li je nakon njega kuća počišćena kako treba. Kompanija Vrbo se još uvek nije oglasila ovim povodom.

U četiri godine od fentanila umrlo 260 dece

Stručnjaci za drogu kažu da su slučajevi u kojima je neko dete izloženo fentanilu retki. Ali, iako se većina predoziranja tim lekom odnosi na osobe u dvedesetim i tridesetim godinama, postoje slučajevi u kojima su deca našla tabletu i progutala je, kao što je bio slučaj s detetom koje je fentanil našlo u parku u San Francisku.

Prema podacima Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, od 2018. do 2021. godine od fentanila je u SAD-u umrlo 260 dece mlađe od četiri godine.

"Neki policajci ponavljaju neistinite priče da se možete predozirati fentanilom i ako ga samo dodirnete i da je ta droga otkrivena i u slatkišima za Noć veštica, ali senzacionalističke priče ne bi trebalo da oblikuju nacionalnu politiku o drogama", rekao je Kit Hemfriz, koji je bio savetnik za politiku o drogama u vreme kada su predsednici SAd bili Džordž Buš i Barak Obama.

Fentanil obično dolazi u obliku pilula ili belog praha i sve se više meša s drugim drogama, poput heroina. Enora je imala samo fentanil u svom telu, prema toksikološkom izveštaju.

Droga
Drogafoto: Profimedia

U početku porodica nije sumnjala na drogu. Pitali su se da li je njena smrt imala veze sa vožnjom avionom, a takođe su sumnjali i na sindrom iznenadne smrti odojčadi, od kog godišnje premine nekoliko hiljada beba.

"Ono što je sigurno jest da je Enora došla u kontakt s fentanilom u kući koju smo iznajmili preko Airbnb-a", rekao je detetov otac Boris.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.