PREMINUO JEDAN OD NAJBLIŽIH SARADNIKA RUSKOG PREDSEDNIKA: Doživeo MOŽDANI UDAR u 71. godini
Sveća, Foto: Profimedia

TUGA!

PREMINUO JEDAN OD NAJBLIŽIH SARADNIKA RUSKOG PREDSEDNIKA: Doživeo MOŽDANI UDAR u 71. godini

Nekada uticajna ličnost u ruskoj politici, Pavlovski je služio kao politički savetnik predsednika Vladimira Putina, ali je kasnije postao kritičar Kremlja.

Objavljeno:

Gleb Pavlovski, nekadašnji bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, preminuo je u 71. godini u moskovskoj bolnici Botkin od posledica moždanog udara koji je doživeo pre desetak dana.

Nekada uticajna ličnost u ruskoj politici, Pavlovski je služio kao politički savetnik predsednika Vladimira Putina, ali je kasnije postao kritičar Kremlja.

Pavlovski je rođen u ukrajinskom gradu Odesi i bio je disident tokom sovjetske ere. Odslužio je kaznu unutrašnjeg izgnanstva u severnoj republici Komi 1980-ih.

Pavlovski je 1995. godine postao suosnivač Fonda za efektivnu politiku, firmu za političku strategiju koja je radila na predsedničkim kampanjama Borisa Jeljcina i njegovog naslednika Vladimira Putina.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

Pavlovski je radio kao savetnik Kremlja i bio je vodeća figura tokom prva dva Putinova mandata na mestu predsednika, od 2000. do 2008. godine, a prvenstveno je bio poznat po ulozi spin doktora i „političkog tehnologa“.

Bio je ključan u razvoju ruske „upravljane demokratije“ koja je marginalizovala, proterala ili zatvorila Putinove rivale.

Međutim, on je smenjen nakon što je kritikovao politički manevar Putina i tadašnjeg predsednika Dmitrija Medvedeva, koji je omogućio Putinu da se kandiduje za treći predsednički mandat.

U izveštaju londonskog dnevnika Miror se podseća da je 2011. godine prekinuta saradnja Kremlja sa Pavlovskim zbog toga što je ovaj istaknuti ruski politikolog otvoreno upozoravao da je Putin "gladan moći" izražavajući sumnju u mentalno zdravlje ruskog predsednika.

Rusija, Kremlj, Ukrajina, NATO, Ravnoteža snaga
foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Otvoreno je izjavljivao da je ruski lider "lud" zbog odluke o invaziji na Ukrajinu i upozoravao da je pokretanje specijalne vojne operacije "strašna greška" koja će ruskom predsedniku naneti "veliki udarac".

O invaziji na Ukrajinu Pavlovski je rekao: "Putin koga sam ranije poznavao to ne bi uradio jer je bio veoma zdrava osoba. Ali taj Putin je nestao i ovaj novi Putin sada je opsednut Ukrajinom. On sada reaguje na slike u svojoj glavi".

(Espreso/Blic/Politico,Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.