UMRO ZAPOVEDNIK AZOVA: Evo kako je izgledao Oleh posle šest meseci u RUSKOM ZAROBLJENIŠTVU! (FOTO)
Zatvor, Foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

PREMINUO

UMRO ZAPOVEDNIK AZOVA: Evo kako je izgledao Oleh posle šest meseci u RUSKOM ZAROBLJENIŠTVU! (FOTO)

Oleh Mudrak branio je Marijupolj još 2014. godine, a učestvovao je i u žestokim borbama za čeličanu Azovstalj nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine

Objavljeno:

Preminuo je Oleh Mudrak, komandant 1. bataljona puka Azov, potvrdio je njegov nećak Danilo na svom Instagramu. Oleh Mudrak je proveo šest meseci u ruskom zarobljeništvu i preživeo eksploziju u logoru za ratne zarobljenike Olenivka. Otpušten je iz ruskog zatočeništva prošlog septembra. Njegov nećak nije otkrio uzrok smrti, piše Ukrajinska pravda.

Oleh Mudrak branio je Marijupolj još 2014. godine, a učestvovao je i u žestokim borbama za čeličanu Azovstalj nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine. Ruske snage su ga uhvatile nakon što su ukrajinske snage napustile Azovstalj, a u septembru je vraćen u Ukrajinu u okviru razmene zarobljenika.

Pripadnici Azova branili su Marijupolj više od dva meseca

Bila je to velika razmena u kojoj je prokremljski orijentisani ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk razmenjen za 200 ukrajinskih zatvorenika. „Prvo nam je ponuđeno da vratimo 50 naših ljudi u zamenu za jednog od onih u pritvorskom centru Službe bezbednosti Ukrajine. Razgovarali smo. Insistirali smo. Broj od 50 je porastao na 200“, rekao je tada Zelenski.

Podsetimo, pripadnici puka Azov i drugih jedinica predali su se u maju prošle godine nakon što su više od dva meseca držali položaj u ogromnoj čeličani Azovstalj i branili Marijupolj, važan lučki grad na jugu Ukrajine. Ruski režim je koristio puk Azov zbog njegovih veza sa ekstremnom desnicom kao jedno od opravdanja za pokretanje invazije na Ukrajinu.

Vest o Mudrakovoj smrti objavio je na Tviteru Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova. Uz izraze saučešća, priložio je i fotografiju na kojoj se vidi Mudrak pre i posle ruskog zatočeništva.

Desetine branilaca Azovstala su oslobođene

Ukrajina je pre nekoliko dana saopštila da je 100 ukrajinskih vojnika i jedan civil vraćeno u Ukrajinu u okviru razmene zarobljenika sa Rusijom. „Nastavljamo da vraćamo Ukrajince iz zatočeništva. Danas sto naših vojnika i jedan civil ide kući“, napisao je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak u postu na Telegramu.

Кoordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima u Кijevu saopštio je da je oslobođeni civil Ivan Samojdiuk, prvi zamenik gradonačelnika Enerhodara, koji je bio u zatočeništvu 333 dana. Jermak je dodao da su 94 oslobođena vojnika „branioci Mariupolja“, uključujući 63 vojnika koji su se borili u čeličani Azovstal.

„Mnogi od oslobođenih su ranjeni“

"Njihove porodice su ih toliko dugo čekale. Mnogi od heroja su zadobili povrede različite težine. Nastavljamo sa radom, a zahvalan sam timu i Кoordinacionom štabu za lečenje ratnih zarobljenika. Dovešćemo svi kući“, dodao je Jermak.

I Кoordinacioni štab za lečenje ratnih zarobljenika u Кijevu je istakao da su mnogi oslobođeni vojnici ranjeni. "Ovog puta svi koji su oslobođeni razmenom su vojnici i narednici", navodi se u saopštenju Кoordinacionog štaba.

Kijev
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

46 oslobođenih vojnika pripada ukrajinskoj mornarici, 29 Državnoj graničnoj službi, 12 Nacionalnoj gardi, osam Oružanim snagama Ukrajine i pet Teritorijalnoj odbrani. Rusija je danas saopštila i da je 101 zarobljeni vojnik vraćen u Rusiju u razmeni sa Ukrajinom, prenosi Index.hr.

Кako je saopštilo ministarstvo, otpušteni vojnici su prebačeni u Moskvu „na lečenje i rehabilitaciju u medicinske ustanove Ministarstva odbrane Rusije“. Svima oslobođenima je pružena neophodna medicinska i psihološka pomoć“, navodi se u saopštenju.

(Espreso/Blic/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.