OVAKVU PORUKU TRAMP DOSAD NIJE DOBIO: Mahmud Ahmadinedžad mu je poslao OTVORENO PISMO!
Foto: Reuters

otvoreno pismo

OVAKVU PORUKU TRAMP DOSAD NIJE DOBIO: Mahmud Ahmadinedžad mu je poslao OTVORENO PISMO!

- Američki birački sistem je decenijama zarobljavao glas naroda, u korist određene manjina, to jest grupe koja vlada državom, preko dve partije - poručio je Ahmadinedžad
Objavljeno:

Bivši predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad napisao je otvoreno pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu, u kojem oštro kritikuje američku politiku, ali je i pohvalio određene stvari koje je novi predsednik SAD uradio.

Ahmadinedžad je kritikovao zabranu putovanja za muslimanske zemlje koje je Tramp uveo, "dominaciju" SAD u UN, i poručio da SAD donose "nesigurnost, rat, podele, ubijanje i raseljavanje nacija".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U pismu od 3.500 reči, koje je bivši predsednik Irana poslao ambasadi Švajcarske u Teheranu, Ahmadinedžad je napao Trampa zbog zabrane putovanja za stanovnike sedam zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom u januaru.

Ahmadinedžad je primetio da u SAD živi više od milion ljudi sa iranskim korenima, i poručio da bi "SAD trebalo da cene poštovanje prema diverzitetu nacija i rasa".

- Razvoj situacije i trenutno postojanje Amerike danas je posledica imigracije raznih nacija u tu zemlju - napisao je Ahmadinedžad, i nastavio: Prisustvo i konstruktivni napori elite i naučnika raznih nacionalnosti, uključujući tu i milion i više mojih iranskih sunarodnika, igrali su veliku ulogu u razvoju SAD. Drugim rečima, savremena SAD pripada svim nacijama, uključujući i ljude koji su ranije živeli na toj teritoriji. Niko ne može sebe da smatra vlasnikom, i da posmatra druge kao goste ili imigrante.

Bivši predsednik Irana takođe je osudio američku "dominaciju" u Ujedinjenim nacijama, i mešanje Vašingtona u unutrašnje stvari država širom sveta, rekavši da ovo vodi samo do "nesigurnosti, rata, podela, ubijanja i raseljavanja nacija".

U isto vreme Ahmadinedžad je pohvalio to što je Tramp "govorio istinu kad je opisao politički sistem i birački sistem u SAD kao korumpiran".

- Američki birački sistem je decenijama zarobljavao glas naroda, u korist određene manjina, to jest grupe koja vlada državom, preko dve partije, ali u stvari predstavlja manjinu, tj. tirane sa globalom moći i bogatstvom - poručio je Ahmadinedžad.

- Četiri godine je dugačak period, ali se brzo završi. Šansa mora da se ceni, i svi njeni momenti moraju biti iskorišćeni na najbolji način - zaključio je bivši predsednik Irana.

Ahmadinedžad, koji je bio predsednik Irana od 2005. do 2013. godine, pisao je pisma i bivšim predsednicima SAD, Džordžu Bušu mlađem i Baraku Obami. Inače, u septembru prošle godine, vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei "prijateljski" je savetovao Ahmadinedžada da se ne kandiduje na predsedničkim izborima u ovoj državi.

Pismo Mahmuda Ahmadinedžada usledilo je posle usijavanja odnosa između SAD i Irana: Teheran organizuje velike vojne vežbe, a njegovi zvaničnici tvrde da će oružje koristiti samo u slučaju napada na svoju teritoriju, dok su SAD uvele nove sakncije protiv Irana, i poručile da "posmatraju" ono što se radi sa balističkim naoružanjem.

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.