RAZBILA "PSA OD BALONA" NA HILJADE KOMADA: Nesvakidašnji incident težak 42.000 dolara, nije verovala da je PRAVI?
Razbijena skulptura, Foto: Handout / AFP / Profimedia

DRAMA

RAZBILA "PSA OD BALONA" NA HILJADE KOMADA: Nesvakidašnji incident težak 42.000 dolara, nije verovala da je PRAVI?

Sve se dogodilo tokom VIP posete u umetničkoj glaeriji Art Vinvud, a neki kolekcionari su mislili da je reč o performansu

Objavljeno: 12:52h

Posetiteljka Sajma umetnosti u Majamiju slučajno je razbila skulpturu ''Pas od balona'' umetnika Džefa Kunsa, koja vredi 42.000 dolara, prenosi Gardijan.

Do incidenta je došlo tokom VIP posete u umetničkoj glaeriji Art Vinvud, a neki kolekcionari su mislili da je reč o performansu.

Skulptura
foto: Handout / AFP / Profimedia

Želela je da vidi da li je to pravi balon

- Video sam da je neka žena stajala tamo, tapkala skulpturu, nakon čega je ova pala i razbila se na hiljade komada - rekao jedan od prisutnih umetnika Stiven Gamson, uz obrazloženje da je žena to učinila da bi videla da li je to pravi balon.

Razbijena skulptura bila je deo čuvene Kunsove serije ''Psi od balona''. Ovaj umetnik inspiraciju crpi iz svakodnevnih predmeta, uključujući i životinje napravljene od savijenih balona, a njegovi radovi dovode u pitanje šta je to likovna umetnost. Neki od njih su prodati za neverovatnih 91 milion dolara.

''Ne mogu da verujem da bi to neko srušio''

Skulpture ''Psi od balona'' razlikuju se po veličini, pa tako najmanje nisu više od 30 centimetara, dok su one najviše visoke preko tri metra.

Drugi posetilac slučajno je snimio video na kojem se vidi kako žena tapka skulpturu koja se ubrzo potom srušila i razbila, a na snimku se čuje kako neko govori: ''Ne mogu da verujem da bi to neko srušio''.

Skulptura
foto: Handout / AFP / Profimedia

Procenjivačica umetnina u kompaniji Bel-Er Fajn Art, Benedikt Kaluh, rekla je da žena nije nameravala da razbije skulpturu i da će osiguranje pokriti štetu.

(Espreso/Telegraf/Gardijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.