STANJE U TURSKOJ IZ PRVE RUKE: Spasilac Nenad nam je otkrio detalje - SVI SU BILI ZAGRLJENI, I OTAC I MAJKA I DETE
Foto: Ustupljene fotografije

lica heroja

STANJE U TURSKOJ IZ PRVE RUKE: Spasilac Nenad nam je otkrio detalje - SVI SU BILI ZAGRLJENI, I OTAC I MAJKA I DETE

Nenad Jovanović iz Gorske službe spasavanja iz Bijeljine nalazi se u Kahramanmarašu, turskom gradu u kom je bio epicentar razornog zemljotresa. On je za Espreso otkrio kakva je trenutna situacija tamo

Objavljeno:
Marina Letić

Nakon poziva Republike Turske upućenog Ministarstvu sigurnosti BiH za pomoć u pronalaženju i spasavanju unesrećenih osoba sa područja pogođenog snažnim zemljotresom u Turskoj, pripadnici GSS Stanica Bijeljina uputili su se u ovu zemlju.

Jedan od njih je i Nenad Jovanović koji se već sedam dana nalazi u Kahramanmarašu sa Specijalizovanim timom za spasavanje iz ruševina Republike Srpske.

On je za portal Espreso otkrio kakva je trenutna situacija u jednom od turskih gradova koji je pretrpeo najveće posledice zemljotresa, jer je baš tu bio epicentar razornog potresa.

Ovde je više stotina objekata delimično ili u potpunosti urušeno, a spasioci iz sata u sat pronalaze sve više žrtava.

Kako otkriva Nenad za naš portal, ruševine u Kahramanmarašu su na sve strane i s obzirom na to je da je prošlo deset dana od razornog potresa sve su manje nade i šanse da će se preživeli pronaći ispod ruševina.

Međutim, tim za spasavanje iz Republike Srpske uspeo je da spase život jednoj devojčici koja je danima bila zaglavljena u podrumu zgrade.

Spasioci su nakon višečasovne borbe uspeli da prokopaju tunel i dopru do nje.

- Situacija je baš katastrofalna. Ovo je tragedija. Sada su retki slučajevi da se izvlače preživeli. Mi smo imali tu sreću da izvučemo devojčicu od jedanaest godina ispod ruševine. Morali smo da kopamo tunel do nje kroz ruševine i na kraju smo, hvala Bogu, uspeli da je izvučemo, priča za Espreso Nenad Jovanović.

Nenad Jovanović u Turskoj
Nenad Jovanović u Turskojfoto: Ustupljene fotografije

Tamo se, kako kaže, slike smenjuju iz sekunde u sekund. Brojne spasilačke ekipe predano rade i svakodnevno se nadaju da će negde odjeknuti nečiji glas ispod tone betona i gomile šuta.

- U jednom momentu osećate veliku sreću što spasite nečiji život, a onda u drugom momentu izvučete tročlanu ili četvoročlanu porodicu gde su deca, kaže naš sagovornik.

1 / 18 Foto: Ustupljene fotografije

"Svi su bili zagrljeni, i otac i majka i dete"

Nenad ističe da se stanovnici Kahramanmaraša trude da budu dostajanstveni iako ih je zadesila velika tragedija.

- Niko ne može biti spreman na ovo. Oseća se njihova zahvalnost prema nama što smo tu, što smo došli da pomognemo. Čak i onda kada izvadimo mrtvo telo ispod ruševine, oni su zahvalni što smo pomogli na bilo koji način. Ovde ima dosta izbeglica iz Sirije, naroda je dosta iseljeno odavde, priča nam Nenad i priseća se najemotivnijih trenutaka koje su doživeli on i njegove kolege iz spasilačkog tima:

- Najsrećniji momenat nam je bio kada smo pronašli devojčicu živu i zdravu ispod ruševine iako je bio veliki rizik da kopajući tunel do nje da se obruši ruševina i na nju i na nas. Verujte da ni jednog momenta nismo razmišljali o tome. Cilj nam je samo bio da što pre dođemo do nje i da je izvučemo napolje, kaže naš sagovornik.

Tunel koji su iskopali do devojčice kako bi je izvadili iz ruševina
Tunel koji su iskopali do devojčice kako bi je izvadili iz ruševinafoto: Ustupljene fotografije

Kako vreme prolazi, pronalazi se sve više žrtava zemljotresa ispod ruševina. Spasioci imaju težak zadatak zbog kog često i svoj život nesebično rizikuju.

Svaki dan je težak na svoj način, a potresni prizori se samo ređaju i urezuju u pamćenje spasilaca i tamošnjeg stanovništva.

Nenad se prisetio najpotresnijeg momenta tokom akcije spasavanja u Turskoj.

- To je bilo kada smo izvadili tročlanu porodicu u kojoj je bilo dete od četiri godine. Svi su bili zagrljeni, i otac i majka i dete, navodi Nenad sa bolom u glasu.

Poznato je da su prva 72 sata nakon zemljotresa ključna kada je u pitanju pronalaženje preživelih. Kako odmiče koji sat, mrtvih je nažalost sve više.

- Ovde je mnogo mrtvih. Pošto je već deseti dan od zemljotresa, vidim da su sada turske vlasti krenule da totalno uklanjaju ruševine i ako se naiđe na neki leš, samo se on pokupi. Dosta spasilačkih timova polako se pakuje i odlazi jer prestaje potreba za njihovim angažovanjem, navodi Nenad Jovanović.

"Moramo da dignemo glavu, jer možda baš nas neko čeka živ ispod ruševina"

Naš sagovornik ističe da je dužnost svakog čoveka da pomogne, a spasilački timovi iz celog sveta već danima pokazuju svoju humanost na delu u Turskoj i Siriji.

- Iako se svašta vidi, čovek mora da digne glavu i da ide napred jer možda još neko ispod ruševine čeka da ga baš naš tim ili neki drugi tim spasi. Svaki član bilo kojeg tima mora da se izdigne iznad situacije i da ide napred, kaže Nenad Jovanović iz GSS-a Bijeljina za Espreso.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.