PUTINOV MISTERIOZNI GRAD 40: Niko ga nikad ne pominje, skriven je duboko u Rusiji, a njegova TAJNA JE ZASTRAŠUJUĆA! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP Wikipedia/Sergey Nemanov

Jeziva sudbina

PUTINOV MISTERIOZNI GRAD 40: Niko ga nikad ne pominje, skriven je duboko u Rusiji, a njegova TAJNA JE ZASTRAŠUJUĆA! (FOTO) (VIDEO)

Već decenijama taj grad od blizu 100.000 ljudi se ne pojavljuje na mapama, a njegovi stanovnici izbrisani su iz sovjetskog popisa.
Objavljeno:

Ipak, većina stanovnika ne želi da ga napusti. Oni veruju da su "izabrani", pa čak i ponosni što su građani zatvorenog grada. Ovde su rođeni, venčavali se i podizali porodice. Tu su sahranjeni njihovi roditelji, nekima, na žalost, i deca.

foto: Printscreen Youtube/HotDocsFest

Staljinov režim je Grad 40 poverio najvažniju ulogu u Sovjetskom Savezu - da bude mesto rođenja programa sovjetske nuklearnog oružja. Izgradnja je počela 1946. godine iza nuklearne elektrane Majak na obalama jezera Irtiš. Malo po malo to je postalo prebivalište naučnika i radnika koji su dovedeni iz cele države da razvijaju program nuklearnog naoružanja Sovjetskog Saveza i izgrade atomsku bombu. Za prvih osam godina, stanovnicima je bilo zabranjeno da napuštaju grad, da pišu pisma ili da imaki bilo kakav kontakta sa spoljnim svetom, uključujući i članove svoje porodice. Oni koji su ovde doseljeni smatrali su se nestalim za njihove rođake.

foto: Printscreen Youtube/HotDocsFest

Tokom celog svog postojanja bio je izolovan od spoljnog sveta, a o njegovom postojanju znali su samo najviši zvaničnici tadašnjeg režima.

I dok su ostali stanovnici SSSR-a živeli više nego skromno, stanovnici Ozerska nisu oskudevali ni u čemu. Hrane, odeće, pa luksuznih stvari bilo je sasvim dovoljno. Imali su zdravstvenu zaštitu, dobre škole, trajnu finansijsku stabilnost i bogat program kulturnih i zabavnih aktivnosti.

U očima režima, kao i u svojim, oni su bili “nuklearni štit i spasitelji sveta”. Ipak su za to platili veliku cenu. Prva je bila odsečenost koja pomalo postoji i danas jer građani ne smeju da govore o svom poslu u Ozersku.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.