DR PROPAST SUROV KAO NIKADA, ULAZIMO U NOVU ERU: Ima novu SUMORNU prognozu, na pomolu još jedan RAT?
Nurijel Rubini, Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN

LOŠE NAM SE PIŠE

DR PROPAST SUROV KAO NIKADA, ULAZIMO U NOVU ERU: Ima novu SUMORNU prognozu, na pomolu još jedan RAT?

Mislim da sletanje neće biti meko, već oštro, i povezano sa finansijskim stresom

Objavljeno:

Renomirani ekonomista i profesor Univerziteta u Njujorku, Nurijel Rubini, poznat i kao Dr Propast - zbog svojih sumornih prognoza - sada nam ponovo "donosi loše vesti".

Naime, kako je rekao u petak, "period relativnog zatišja u globalnoj ekonomiji je završen i ono što je pred nama je era stagflacije, što znači vreme sporog rasta koji se poklapa sa većom nezaposlenošću i rastućom inflacijom".

Prema Rubiniju, koji je među prvima predvideo finansijsku krizu 2008. godine, današnja situacija može biti još gora s obzirom na mnoštvo rizika i "mega-pretnji" sa kojima se svet suočava.

- Kratkoročno, postoje rizici u vezi sa ratom u Ukrajini, naravno, sa inflacijom i sa avetom finansijske krize koja bi mogla nastati u narednih nekoliko meseci ili u naredne dve ili tri godine. Ovome se dodaju i mega-pretnje koje će se verovatno materijalizovati manje ili više ozbiljno na duži rok... počevši od klimatskih promena... geopolitičkih tenzija koje bi mogle da prerastu u nuklearni rat između velikih sila i društveno-političke nestabilnosti - rekao jeDr Propast u intervjuu za francuski informativni list Le Monde.

Nurijel Rubini
Nurijel Rubinifoto: EPA/DENNIS M. SABANGAN

Ugledni profesor dalje ističe da je opšti konsenzus to da su inflatorni pritisci privremeni i da će povećanje stopa ublažiti rastuće cene i obezbediti "meko sletanje" privrede - pogrešan.

- Mislim da sletanje neće biti meko, već oštro, i povezano sa finansijskim stresom. Podizanje kamatnih stopa dok privreda gubi zamah, sa ukupnim nivoom duga mnogo višim nego 1970-ih, moglo bi da izazove kolaps tržišta akcija i obveznica, što bi moglo produbiti recesiju - naveo je on.

Deo rešenja će, kaže, nužno uključiti inflaciju, što smanjuje teret duga. "Ne kažem da je inflacija poželjna, ali ne vidim kako da je izbegnem. Era velike umerenosti je završena, ulazimo u veliku stagflaciju".

Nurijel Rubini
Nurijel Rubinifoto: EPA/DENNIS M. SABANGAN

Rubini je takođe upozorio na potencijalni trgovinski rat između Zapada i "grupe revizionističkih sila", odnosno Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje, koji bi mogao dovesti do fragmentacije globalizacije i ponovne lokalizacije proizvodnih lanaca.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.