RASTE ZABRINUTOST ZBOG NAJNOVIJEG PLANA JAPANA: Sve bi moglo da se odigra ovog proleća ili LETA?!
Nuklearna elektrana Fukušima, Foto: Profimedia

DRAMA

RASTE ZABRINUTOST ZBOG NAJNOVIJEG PLANA JAPANA: Sve bi moglo da se odigra ovog proleća ili LETA?!

U aprilu 2021, vlada je odobrila ispuštanje više od milion tona ozračene vode sa lokacije nakon filtracijskog tretmana u okean, a plan je bio da se to ponovi "za oko dve godine" u to vreme

Objavljeno: 14:06h

Japanska vlada je danas dala procenu da bi voda iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima mogla biti puštena u more, "otprilike ovog proleća ili leta", prenosi Rojters.

U aprilu 2021, vlada je odobrila ispuštanje više od milion tona ozračene vode sa lokacije nakon filtracijskog tretmana u okean, a plan je bio da se to ponovi "za oko dve godine" u to vreme.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u julu da regulatori smatraju da je bezbedno ispuštanje vode, koja ce biti filtrirana da bi se uklonila većina izotopa, iako bi i dalje sadržala tragove tricijuma, izotopa vodonika koji se teško odvaja od vode.

Nuklearna elektrana
foto: Profimedia

Ovaj plan je naišao na jak otpor lokalnih ribarskih udruženja zbog uticaja koje ispuštanje ove vode može imati na njihov život.

Države u okruženju, uključujući Južnu Koreju i Kinu, takođe su izrazile zabrinutost, navodi britanska agencija.

U martu 2001. godine zemljotres je pokrenuo cunami koji je izazvao nuklearnu katastrofu u elektrani Fukušima udaljenu oko 220 kilometara severoistočno od Tokija.

U zemljotresu i cunamiju poginulo je više od 18.500 ljudi, a niko nije zvanično registrovan kao žrtva nesreće u nuklearnoj elektrani u Fukušimi.

(Espreso/Blic/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.