NAJMOĆNIJI ČOVEK TURSKOG CARSTVA JE ZAPAMĆEN PO LJUBAVI SA PRAVOSLAVKOM: Ovako je STVARNO izgledao Sultan Sulejman
Sultan Sulejman i Hurem, Foto: Printscreen/Youtube/Sulejman Veličanstveni

POGLEDAJTE

NAJMOĆNIJI ČOVEK TURSKOG CARSTVA JE ZAPAMĆEN PO LJUBAVI SA PRAVOSLAVKOM: Ovako je STVARNO izgledao Sultan Sulejman

Istoričari Sulejmana smatraju za najboljeg vladara kog je Osmansko carstvo ikada imalo, kako zbog velikih ekspanzija i diplomatskih sposobnosti, tako i zbog privrednog i kulturnog napretka carstva u njegovo vreme

Objavljeno: 15:14h

Sultan Sulejman I je došao na vlast sa 26 godina, 20. septembra 1520. godine. Vladao je narednih 46 godina i za to vreme učestvovao u deset vojnih pohoda u Evropi i tri u Aziji. Za vreme njegove vladavine zauzet je Beograd 1521. godine, a osvajanjem Rodosa otvoren je pomorski put do Egipta, te su tako Turci imali potpunu kontrolu nad trgovinom Venecije i Đenove u Istočnom Sredozemlju.

Istoričari Sulejmana smatraju za najboljeg vladara kog je Osmansko carstvo ikada imalo, kako zbog velikih ekspanzija i diplomatskih sposobnosti, tako i zbog privrednog i kulturnog napretka carstva u njegovo vreme. Sulejman je izveo velike reforme u sudstvu koje se odnose na društvo, obrazovanje, poreze i krivično pravo, i zbog toga je poznat i kao “Zakonodavac”.

Ipak, sve ovo danas je u senci njegove velike ljubavi sa Hurem, ženom iz harema, pravoslavkom Rokselanom, koja je naknadno prešla u islam i kojom se oženio. Njihov sin Selim II nasledio je Sulejmana nakon njegove smrti 1566.

Hurem
Hurem foto: Profimedia

Zahvaljujući popularnoj turskoj seriji “Sulejman Veličanstveni” danas je reč o jednom od najpoznatijih vladara ove zemlje. U seriji ga je, po oceni kritičara, maestralno igrao turski glumac Halit Ergenč.

Sulejman Veličanstveni i Hurem
Sulejman Veličanstveni i Hurem foto: Printscreen/Youtube/Sulejman Veličanstveni

Kako je sultan Sulejman zapravo izgledao?

Na osnovu sačuvanih portreta, kao i opisa koji su ostavili savremenici danas znamo kako je Sulejman zaista izgledao. Venecijanski diplomata Bartolomeo Kontarini ovako ga je opisao iz vremena kada je postao sultan: “Ima samo dvadeset pet godina, visok i mršav, ali žilav, mršavog i koščatog lica. Dlake na licu su primetne, ali jedva. Sultan se pojavljuje prijateljski i dobro raspoložen. Kaže se da Sulejman ima odgovarajuće ime, da uživa u čitanju, da je dobro informisan i da ima dobar razum“.

Kasniji opisi, koji datiraju iz godina zrelosti, opisuje ga kao mršavog i naizgled krhkog, ali “mu je ruka veoma jaka i kaže se da najbolje od svih ume da puca lukom”.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni foto: Wikipedia

Prva nacrtana slika delo je Albrehta Direra iz 1526. godine. On nikada nije sreo osmanskog sultana, već je sliku zasnovao na opisima venecijanskih trgovaca koji su bili u Carigradu. Sličan crtež je uradio i Hijeronimus Hopfer. U oba slučaja sultan se pojavljuje sa izduženim vratom, lučnim nosom i malim ušima i tako da likom jako podseća na pradedu Mehmeda II.

Zahvaljujući ljubavnoj priči sa Hurem, ali i moći koju je za života imao, Sulejman je postao omiljena tema zapadnih umetnika, pa danas imamo sačuvan veliki broj njegovih portreta i slika iako je većina nastala nakon njegove smrti i od strane umtenika koji ga nikada zapravo nisu videli. Prikazi na tim delima su zato u velikoj meri zasnovani na umetničkoj slobodi.

(Espreso/Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.