OŠTRO UPOZORENJE TRAMPA I MATISA: Članice NATO, dajte VIŠE NOVCA, ili će Amerika smanjiti svoje učešće!
Foto: Reuter

početak kraja?

OŠTRO UPOZORENJE TRAMPA I MATISA: Članice NATO, dajte VIŠE NOVCA, ili će Amerika smanjiti svoje učešće!

Desilo se ono čega su se pribojavale mnoge članice Alijanse: Novi ministar odbrane SAD povući će konkretne poteze ukoliko ostali ne povećaju vojne budžete
Objavljeno: 21:47h

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je u Briselu upravo ono čega su se pribojavale mnoge članice NATO alijanse, koje su uz relativno skromna budžetska ulaganja dobijala najbolju odbranu na svetu, uglavnom zahvaljujući američkom novcu.

- Članice NATO moraju da uplaćuju više novca u budžet Alijanse, ili će Sjedinjene Američke Države preispitati stepen svog učešća - rekao je Matis, prenosi agencija AFP.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Američki poreski obveznici više ne mogu da snose nesrazmerni udeo odbrane zapadnih vrednosti - rekao je Matis u pripremljenoj poruci kolegama u sedištu NATO-a u Briselu, javlja AFP.

Matis je takođe izjavio u Briselu da je NATO "temelj" za SAD, a to je poručio u pokušaju da umiri saveznike u Severnoatlantskoj alijansi koji strepe da li će joj Tramp biti posvećen.

foto: Reuters

- Alijansa ostaje temelj za SAD i za celokupnu transatlantsku zajednicu, međusobno povezanu kakva jeste - rekao je Matis, koji se danas prvi put sastao sa kolegama u sedištu NATO-a.

Matis, koji je ranije bio zvaničnik NATO-a, istakao je da Tramp, kao što je i rekao, snažno podržava Alijansu.

Saveznici u NATO-u izrazili su zabrinutost zbog Trampovih ranijih komentara da je Alijansa "zastarela", kao i zbog njegovog, kako smatraju, blažeg stava prema Rusiji.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.