STANJE SA INFLACIJOM U MAĐARSKOJ: Evo da li je bilo BOLJE ili GORE pre nego što je ORBAN SEO U "FOTELJU"
Viktor Orban, Foto: Milos Tesic/ATAImages, Profimedia

EKONOMSKA SITUACIJA

STANJE SA INFLACIJOM U MAĐARSKOJ: Evo da li je bilo BOLJE ili GORE pre nego što je ORBAN SEO U "FOTELJU"

Najveća stopa inflacije u Mađarskoj je zabeležena tokom 1990-ih godina

Objavljeno:

Tokom ove godine ekonomska kriza je prodrmala svet. Mnoge zemlje su zabeležile rekordnu inflaciju, a samim tim su skočile i cene svega.

Rešili smo da istražimo kakva je stopa inflacije u Mađarskoj, i kakve su prognoze za period do 2027. godine.

Predviđeno je da će prosečna stopa inflacije u Mađarskoj kontinuirano opadati između 2022. i 2027. godine za ukupno 10,7 procentnih poena.

Procenjuje se da će prosečna stopa inflacije u 2027. godini iznositi 3,19 odsto.

Međunarodni monetarni fond opisuje ovaj indikator kao meru inflacije na osnovu godišnje promene prosečnog indeksa potrošačkih cena, prema informacijama sa sajta "statista".

Ovo poslednje izražava prosečan nivo cena u zemlji na osnovu tipične korpe potrošačkih dobara i usluga.

Na grafikonu je prikazana stopa inflacije u procentima od 1987. do 2027. godine.

Stopa inflacije u Mađarskoj
Stopa inflacije u Mađarskoj foto: Espreso ilustracija, Profimedia

- Ovde prikazane vrednosti odnose se na godišnju promenu ove mere indeksa, izraženu u procentima.

Viktor Orban je funkciju premijera Mađarske preuzeo 29. maja 2010. godine, a ako pogledamo u grafikon možemo primetiti da je inflacija bila na manjem nivou nego što je bila pre nego što je on seo u "fotelju".

Najveća stopa inflacije je zabeležena tokom 1990-ih godina, što nije iznenađujuće. A ako pričamo o prognozama za budućnost, očekuje se da će sledeće godine inflacija porasti u odnosu na ovu.

Podsetimo, Mađarska vlada ima za cilj da izbegne recesiju sledeće godine i želi da spusti inflaciju na jednocifren iznos do kraja 2023, izjavio je juče premijer Orban.

„Najvažnija stvar je da ostanemo izvan rata, da izbegnemo evropsku recesiju, da mađarska ekonomija raste sledeće godine…i da inflacija na godišnjem nivou bude jednocifrena na kraju 2023.“, rekao je premijer Mađarske tom prilikom.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Mađarski premijer je naveo da će njegova vlada, koja je osvojila četvrti uzastopni mandat u aprilu 2022, zadržati postojeći sistem ograničenja cena struje za domaćinstva dogodine, iako je ukupan trošak države za energiju, zbog rasta cena, skočio sa 7,0 milijardi evra u 2021. na 17 milijardi evra ove godine.

Viktor Orban se suočava s najvećim izazovima od dolaska na vlast 2010., jer privredni rast usporava, kamatne stope mađarske centralne banke su najviše u EU, a predviđa se da će narednih meseci inflacija dostići oko 26-27 odsto na godišnjem nivou.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Orban je takođe najavio da će njegova vlada odobriti poreske olakšice ženama ako odluće da do 30-te godine imaju decu, čime se proširuju prethodno uvedene poreske olakšice za mlade životne dobi do 25 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.