ZABOLELO GA JE UVO, A ONDA JE OSTAO ZGROŽEN KADA JE OTKRIO ŠTA SE NALAZI U NJEMU: Lekari snimili kako se MIGOLJE
Uvo, Foto: Profimedia

JEZIVO

ZABOLELO GA JE UVO, A ONDA JE OSTAO ZGROŽEN KADA JE OTKRIO ŠTA SE NALAZI U NJEMU: Lekari snimili kako se MIGOLJE

Ova bolest može biti fatalna ako se ne leči

Objavljeno:

Jedan Portugalac je bio šokiran i zgrožen nakon što je otkrio da je njegov “bezazleni” bol u uhu prouzrokovala gomila crva koji su naselili njegov slušni kanal. Studiju ovog bizarnog i odvratnog slučaja objavio je krajem prošlog meseca medicinski časopisu “New England Journal Of Medicine”.

Prema pisanju lista, 64-godišnji pacijent se prijavio u bolnicu “Pedro Hispano” u Matosinjosu nakon što je pet dana osećao “bol, svrab i krvarenje u levom uhu”.

Naknadni pregled je otkrio da je njegov slušni kanal bio pun larvi koje su se migoljilo i čak probušile deo bubne opne. Jeziv snimak prikazuje masu nalik na isprepletana zrna pirinča koja se pomeraju.

Doktorka i koautorka studije slučaja Katarina Rato napisala je da je „cilindrično, segmentirano telo belo-žute boje“ u skladu sa larvama mušicelatinskog naziva Cochliomyia. Ovi odvratni paraziti, koji žive u Centralnoj i Južnoj Americi, naseljavaju se u svim toplokrvnim životinjama, uključujući ljude.

1 / 2 Foto: Profimedia

Ženke polažu do 400 jaja odjednom u otvorenu ranu i na meka tkiva kao što su nos, pupak i analni otvor. Nakon što se larve izlegu, one kopaju kroz meso i stvaraju bakterijske infekcije, koje onda privlače još više ženki koje polažu jaja. Tako nastaje bolest zvana mijaza.

Uprkos maloj veličini crva, ova bolest može biti fatalna ako se ne leči.

Srećom, lekari su uspeli da ubiju crve i dezinfikuju područje kombinacijom antibiotskih kapi za uši, rastvora borne kiseline i oralnih antibiotika. Zatim su specijalnom pincetom za uklonili mrtve larve nakon ubrizgavanja vode na to područje.

Pacijent je očišćen od svih crva u roku od sedam dana, navodi se u zaključku izveštaja.

(Espreso/Objektiv/ NY Post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.