TRZNULA IM UDICA, IZVUKLI SU OGROMNU NEMAN CRVENIH OČIJU: Spominje se u strašnom narodnom predanju, nastao je muk
Foto: Twitter

AUUU!

TRZNULA IM UDICA, IZVUKLI SU OGROMNU NEMAN CRVENIH OČIJU: Spominje se u strašnom narodnom predanju, nastao je muk

Što je još čudnije slično verovanje postoji i na drugom kraju Pacifika

Objavljeno:

Ogromna morska riba, koja inače živi na velikim dubinama i liči na zmiju sa glavom čudovišta, upecana je po drugi u od početka jula.

Prvi put su je izvukli ribari iz Čilea, a 5. oktobra je upala u mrežu kraj obale Meksika. Bila je duga skoro pet metara i imala srebrnkaste krljušti i “buljave” crvene oči. Pojavio se i snimak morskog monstruma u prikolici kamiona u gradu Sinola u Meksiku.

U pitanju je riba iz porodice pojasovki (Regalecus glesne na latinskom) koja je navikla na život u potpunom mraku ili jako slabom svetlu na dubinama između 200 i 1.000 metara.

Ovo bizarno stvorenje iz dubine se retko viđa. Toliko retko da čak postoji i narodno predanje iz Meksika koje tvrdi da njeno zapažanje sluti na katastrofu koja se bliži. Ta jeziva priča je možda i naučno potkovana, imajući u vidi da pojedini naučnici smatraju da seizmički talasi teraju ove ribe prema površini. Ta vrsta geološke aktivnosti je često znak da se sprema veliki zemljotres.

Što je još čudnije slično verovanje postoji i na drugom kraju Pacifika. Tako se u Japanu ova zastrašujuća riba naziva “rijugo no cukai” što otprilike znači „poruka iz palate boga mora”. Naime, i tamo se u narodu izlazak ove ribe na površinu povezuje sa zemljotresima.

Jedna japanska legenda kaže da je džinovska morska zmija, koja je živela ispod zemlje zvane Namazu, izazvala zemljotrese kada je izronila.

Međutim, čini se da teorija o zemljotresu ipak nije potovana dovoljnom količinom podataka, jer su, na osnovu istraživanja Geofizičkog instituta u Ekvadoru, zemljotres i viđenje ove džinovske ribe u priobalju zabeleženi samo jednom u isto vreme.

(Espreso/daily star)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.