OBJAVLJENI DETALJI PADA RAKETE U MOLDAVIJI: Meštani čuli PRASAK, otkriveno da li postoji opasnost od EKSPLOZIJE
Snimak kamere, Foto: Printscreen/Youtube/NORD NEWS

DETALJI

OBJAVLJENI DETALJI PADA RAKETE U MOLDAVIJI: Meštani čuli PRASAK, otkriveno da li postoji opasnost od EKSPLOZIJE

Raketa je pronađena u voćnjaku u blizini grada Bričeni na severu zemlje, gde se nalzi granica sa Ukrajinom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije

Objavljeno:

Vlasti Moldavije saopštile su u ponedeljak da je granična policija pronašla raketu koja je pala na severu zemlje i da fragmenti ne predstavljaju opasnost jer ne sadrže eksplozivne supstance.

Raketa je pronađena u voćnjaku u blizini grada Bričeni na severu zemlje, gde se nalazi granica sa Ukrajinom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije.

"Prema rezultatima istrage incidenta u blizini grada Bričeni i specijalizovanih tehničkih provera od strane kompanije Bobmtech, isključeni su rizici od eksplozije", napisalo je Ministarstvo na Telegramu.

Dodaje se da su "specijalisti za bombe pregledali trup rakete i još četiri fragmenta pronađena u raznim oblastima i došli do zaključka da ne sadrže eksplozivne materije".

Ministarstvo je u ponedeljak reklo da je granična policija "pojačala pažnju usled intenzivnih ruskih bombardovanja Ukrajine", kada je pronašla bombu.

Međutim, ništa nije rečeno u vezi sa tim kome je raketa pripadala. Moldavski mediji objavili su nekoliko fotografija sa lica mesta, navodeći da su ovi fragmenti identični komadima ukrajinske rakete S-300 koja je u novembru pala u Poljsku. U tom incidentu poginule su dve osobe, a Poljska ga smatra nesrećnim slučajem.

Što se tiče pronađene rakete u Moldaviji, zvaničnici ove zemlje, uključujući predsednicu Maju Sandu, stavili su odgovornost za incident na Rusiju.

Objavljeni su snimci na kojima se čuje zvuk nadolazećeg objekta, za koji se pretpostavlja da je raketa koja je pala u Moldaviji.

Ljudi u tom području rekli su za moldavske medije da su čuli prasak.

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov rekao je za RIA Novosti da fragmenti rakete pripadaju protivvazdušnom sistemu S-300.

"Prema prvim dostupnim detaljima, prema snimcima koje je objavila moldavska strana, identifikovani su elementi rakete protivvazdušnog sistema S-300PS/PT, koje Ukrajina aktivno koristi u pokušajima da odbije ruske visokoprecizne udare. Ponavlja se incident koji se dogodio pre nekoliko nedelja, kada su ukrajinske rakete pale na Poljsku", rekao je Leonkov, a citira Agenzia Nova.

Za sada, međutim, nema zvanične potvrde kojeg je modela raketa i kome pripada.

Fragmenti rakete pali su u oktobru u blizini moldavskog naselja Naslačea. Iako nikakvi detalji incidenta nisu objavljeni, izražen je protest ruskom ambasadoru u Kišinjevu, a službenik ruske ambasade je proteran iz zemlje.

(Espreso/Telegraf/Agenzia Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.