ALEKSI SU AMPTURIRANA SVA ČETIRI UDA NAKON ŠTO JE OBOLEO OD ZARAZE KOJA HARA EVROPOM: Jedva izvukao ŽIVU GLAVU
Aleksa Luis, Foto: Printscreen/Youtube/ Real Stories

PROŽIVEO HOROR

ALEKSI SU AMPTURIRANA SVA ČETIRI UDA NAKON ŠTO JE OBOLEO OD ZARAZE KOJA HARA EVROPOM: Jedva izvukao ŽIVU GLAVU

Ne plašite se da tražite pomoć i savet

Objavljeno: 12:05h

Tata kome su amputirana sva četiri uda i koji je imao rekonstrukciju lica nakon što je oboleo od streptokoka A, upozorio je roditelje da budu na oprezu jer je sedmo dete u Velikoj Britaniji umrlo od infekcije.

Aleksa Luis (42) je 2013. mislio da ima „ljudski grip“, ali je kolabirao i odveden je u bolnicu gde su mu date samo tri procenta šanse da preživi.

Dobio je streptokok A, a zatim i septikemiju.

Izveštaji da je školarac iz Hempšira postao osma žrtva nakon što je dobio retku, invazivnu infekciju, vratili su sve za Aleksu.

Aleksa je za Daily Echo rekao: „Video sam intervju sa ocem devojčice u bolnici Alder Hej i to je bilo prilično grubo. Mogu samo da zamislim kroz šta on prolazi i znam da je moja porodica prošla kroz slično. Teško je."

Streptokok grupe A je naziv za vrstu bakterije koja se ponekad nalazi u grlu ili na koži. Obično izaziva blage bolesti, poput upale grla i infekcije kože, a većina ljudi ga nosi bez ikakvih simptoma.

Međutim, retko, ove bakterije mogu izazvati tešku i po život opasnu bolest koja se naziva invazivna streptokokna bolest grupe A. Iako su još uvek neuobičajeni, slučajevi invazivne streptokokne infekcije grupe A trenutno su četiri puta veći od normalnog kod dece uzrasta između jedne i četiri godine, prema podacima Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKSHA).

Zdravstveni zvaničnici moraju hitno da uvedu testiranje u zajednici kako bi se borili protiv povećane stope streptokoka A ove zime, upozorio je virolog.

Aleksa je za Daily Echo rekao: "Sjajno je što štampa podiže svest. Mislim da je važno da roditelji ne paniče jer je sezona prehlade i gripa, ali sa niskim osnovnim imunitetom nakon dve godine nemešanja, stvari se šire po školama i to je prilično zabrinjavajuće vreme."

„Ne plašite se da tražite pomoć i savet. Znamo da je NHS pod velikim pritiskom, ali kontaktirajte svog lekara opšte prakse, pozovite 111 ili idite u hitnu pomoć ako je potrebno i dajte detetu antibiotike. Bolje je biti siguran nego žaliti. Veoma sam srećan što sam ovde. Nemojte se plašiti da se potrudite da vaše dete vidi."

Aleksa, koji živi u Stokbridžu sa suprugom Lusi Taunsend i skoro 12-godišnjim sinom Semom, pokrovitelj je Li Spark NF fondacije.

To je jedina dobrotvorna organizacija u Velikoj Britaniji koja nudi pomoć i podršku svima koji su pogođeni teškim streptokoknim infekcijama ili nekrotizirajućim fasciitisom.

(Espreso/Metro)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.