LEKARI SU REKLI DA ĆE MALI LUKA BRZO UMRETI, A ONDA SE DESILO ČUDO: Svet u neverici zbog ovoga! (VIDEO)
Foto: Printscreen

SVAKA ČAST!

LEKARI SU REKLI DA ĆE MALI LUKA BRZO UMRETI, A ONDA SE DESILO ČUDO: Svet u neverici zbog ovoga! (VIDEO)

Muke su počele kad su roditelji primetili da Luka, tada star svega pet nedelja, ne može da koristi levu ruku

Objavljeno:

Novopočenoj majci iz Velike Britanije su lekari nakon porođaja prvo rekli da nema o čemu da brine, a onda joj je kazali da je njenom sinu ostalo nekoliko meseci života.

Rebeka Parks (27) je napustila posao u vrtiću da bi se posvetila malom Luki i njegovom starijem bratu Zeku kada je počeo lokdaun u njenoj zemlji. Ona i njen partner Pol Evans (36) prošli su kroz pakao u kojem se većina roditelja nikada nije našla, ali oni uprkos mračnoj prognozi nastavljaju da se bore.

Uprkos tome što su Luku pre dve godine doktori otpisali zbog raka u četvrtom stadijumu, mališan prkosi sudbini i nastavlja da se oporavlja. Upravo je krenuo u vrtić. Sada kada biste ga pogledali jednostavno ne biste znali kroz šta je prošao i da se i dalje svakodnevno bori za život – kazala je Rebeka za Vels onlajn.

Muke su počele kad su roditelji primetili da Luka, tada star svega pet nedelja, ne može da koristi levu ruku.

– Nije mogao ni da je podigne, bila je tako slaba. U našoj bolnici dijagnostikovana mu je Erbova paraliza. Rekli su mi da nema razloga za brigu i da će ga za četiri meseca u Lidsu videti specijalista koji se bavi tim slučajevima – ispričala je majka.

Erbova paraliza je problem sa nervima u ramenu i ruci koji dovodi do gubitka mišićne funkcije, obično nakon posebno teškog porođaja. Međutim, pravi uzrok Lukinih simptoma bilo je nešto mnogo gore.

– Navršio je četiri meseca i otišli ​​smo u Lids, ali pre operacije lekari su odlučili da urade magnetnu rezonancu. Pokazalo se da ima veliki tumor kičmene moždine dužine oko sedam centimetara. Nisam u potpunosti razumela šta mi je rečeno. Nisam bila siguran da znam šta se dešava. Osećala sam se kao da se moj svet razbio.Vreme je stalo i moje srce je puklo na milion komada – prisetila se Rebeka užasa koji ih je zadesio 23. juna 2020.

Dečaka su sa roditeljima hitno prebacili u dečju bolnicu u Kardifu gde su lekari, četiri dana kasnije, posle još jedne magnetne rezonance zaključili da je u pitanju neoperabilni kancer.

– Bili smo u neverici. Očajnički sam želela da pogreše. Upravo sam izgubila oca zbog raka u februaru 2019. i sada smo se ponovo suočili sa ovim užasnim putovanjem, ovog puta sa našom novorođenom bebom – nastavlja ispovest majka.

Hemoterapija je krenula u julu, ali je dečaku pozlilu posle prve runde. Bio je u kritičnom stanju, dok se rak širio i počeo da blokira cirkulaciju.

– Onkolškinja nas je odvela u malu, tihu sobu gde nam je rekla da moramo da se pripremimo za najgore i da odvedemo Luku kući. Nisu mislili da će preživeti taj vikend – priseća se Rebeka.

Međutim, čudo se desilo kada je Luka u zadnjem trenutku dobio novi lek larotrektinib, za koji se ispostavilo da mu je spasao život.

– Nije bilo mnogo opcija za njega. Zaista se mučio godinu dana sa hemoterapijom koju je primao do avgusta 2021. Više vremena je provodio u bolnici nego kod kuće. To nije bio život za jednu bebu. Tako smo zahvalni što je ovaj lek bio dostupan i potrebno nam je više lekova za mlade ljude – kazala je majka.

U aprilu je Luka prebačen na intenzivnu negu nakon što je skener pokazao da rak ponovo raste, a Rebeki je rečeno da „stvari mogu da krenu u bilo kom pravcu“.

– Srceparajuća istina je da je Luka za sada stabilan, ali smo potpuno svesni da će jednog dana mogućnost njegovog lečenja jednostavno nestati. Proveo je ceo april u bolnici i ponovo je smršao i morao ponovo da uči da hoda. Neverovatno je kako se i dalje vraća. On redovno dobija lekove protiv bolova zbog mišićnih grčeva – opisuje Rebeka mučnu borbu.

Mališan je trenutno u stabilnom stanju, kosa je opet počela da mu raste, dobio je na težini i može više vremena da provodi kod kuće. Ipak, pitanje je koliko će to potrajati, jer prognoze i dalje nisu povoljne.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.