ŠESTOČASOVNO RADNO VREME? Šveđani su ga uveli, a kako zaista funkcioniše...
Foto: Printscreen/Instantstreetview

tamo daleko

ŠESTOČASOVNO RADNO VREME? Šveđani su ga uveli, a kako zaista funkcioniše...

Takvo rešenje bi čak moglo da poveća nivo stresa, budući da će zaposleni nastojati da urade za šest sati posao koji su do sada radili osam sati
Objavljeno:

Dobre strane

Da bi se nadoknadili izgubljeni sati, angažovane su dodatne negovateljice, a nezavisni istraživači su analizirali zaposlene u sličnom domu gde se i dalje radilo osam sati.

Konačni izveštaj će biti objavljen sledećeg meseca, ali dosadašnji rezultati jasno govore u prilog tvrdnjama Emili Telander.

U prvih 18 meseci studije, bolničarke koje su kraće radile ređe su bile na bolovanju, imale su utisak da su zdravije i bile su produktivnije, te su organizovale 85 odsto više aktivnosti za pacijente - od šetnji po prirodi, do druženja uz pesmu.

Neki, međutim, smatraju da su troškovi projekta mnogo veći od koristi.

foto: Printscreen/Instantstreetview

Ekonomski neodrživo

Partije levog centra zatražile su od Gradskog veća u Geteburgu da ga okončaju pre vremena, u maju, smatrajući da nije pošteno da se novac poreskih obveznika i dalje ulaže u pilot-projekat koji nije ekonomski održiv.

Istraživanje je spaseno u poslednjem trenutku i nije prekoračilo budžet, ali ipak košta grad oko 12 miliona kruna (1,3 miliona dolara).

- Da li to možemo da primenimo na celu opštinu? Odgovor je: ne, bilo bi preskupo - kaže Danijel Bernmar, gradski odbornik iz Leve partije odgovoran za brigu o starima.

On, međutim, smatra da se eksperiment pokazao “uspešnim u mnogim aspektima”, jer je omogućio da se zaposli još 17 negovateljica u gradu, smanjio troškove isplate bolovanja i pokrenuo globalnu debatu o kulturi rada.

- Ovime je skraćenje radnog vremena postalo tačka dnevnog reda i u Švedskoj, i u Evropi, što je fascinantno - kaže on.

- U proteklih 10-15 godina ljudi su bili izloženi snažnom pritisku da rade duže, a sada imamo suprotnu situaciju.

Izgledi da će se Švedska vratiti standardnoj 40-časovnoj radnoj nedelji su slabi. Na nacionalnom nivou, Leva partija je jedina parlamentarna stranka koja se zalaže za skraćenje radnog vremena, a ovu stranku je podržalo samo šest odsto glasača na prošlim parlamentarnim izborima.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.