RUMUNIJA U KRIZI Predsednik: Vlada da podnese ostavku!
Foto: Fonetap

PROTESTI SVAKI DAN

RUMUNIJA U KRIZI Predsednik: Vlada da podnese ostavku!

Predsednik Johanis je nagovestio da misli da bi vlada trebalo da podnese ostavku i da vladajuća Socijaldemokratska partija treba da imenuje novu vladu
Objavljeno:

Rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je danas u obraćanju poslanicima da je zemlja u punoj "političkoj krizi" posle masovnih demonstracija protiv vladine mere koja bi oslabila antikorupcijske zakone zemlje.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Obraćajući se Parlamentu Johanis, koji je iz desnog centra, nagovestio je da bi socijaldemokratska vlada trebalo da podnese ostavku kako bi se "rešila kriza", ali je i rekao da misli da ne treba sazivati nove izbore.

U RUMUNIJI DVA PROTESTA I OPŠTI HAOS: Jedni traže ostavku premijera, drugi predsednika! (FOTO)

Suočen sa najvećim talasom protesta od pada komunizma 1989. godine, rumunski premijer Sorin Grindeanu u nedelju je poništio hitno donet sporni ukaz koji bi omogućio političarima da izbegnu sudsko gonjenje.

Šef rumunske države je odmah podržao protivnike te mere, a danas je rekao da je "poništavanje ukaza i moguće otpuštanje ministra pravde nedovoljno" i da se rešenje krize nalazi "unutar" leve većine.

Predsednik Johanis je nagovestio da misli da bi vlada trebalo da podnese ostavku i da vladajuća Socijaldemokratska partija treba da imenuje novu vladu.

foto: Reuter / Stoyan Nenov

On je rekao da bi "u ovoj fazi bilo preterano sazivati nove izbore" obzirom da je Socijaldemokratska partija odnela jasnu pobedu na izborima u decembru prošle godine.

- Vi ste pobedili, sada vladajte i donosite zakone, ali ne bilo kako. Rumuniji je potrebna jaka vlada, vlada koja radi transparentno i predvidljivo u svetlu dana a ne krišom noću - rekao je on u aluziji na to što je ukaz usvojen hitno noću.

Predsednik je rekao da će u skladu sa svojim ovlašćenjima pozvati političke stranke na konsultacije ako SPD hitno ne reši krizu koju je stvorio.

Poslanici većinske levice napustili su skupštinsku salu tokom njegovog obraćanja. Neki od njih su glasno negodovali i dobacivali predsedniku da treba da ga je sram. Drugi poslanici su mu aplaudirali.

foto: Reuters

Predsednik vladajuće Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea i predsednik Senata Kalin Popesku Taričeanu odbili su da pozdrave predsednika kad je stigao u Parlament.

Dragnea je izrazio razočaranje što Johanis nije održao govor jedinstva, i rekao da predsednik treba da ostavi vladu da na miru vlada.

foto: Printscreen/facebook

Iako je ukaz povučen, oko pola miliona ljudi protestovalo je širom Rumunije i posle njegovog povlačenja u nedelju uveče, tražeći ostavku vlade premijera Grindeanua, oja je na funkciji samo mesec dana. Preko društvenih mreža najavljeno je održavanje demonstracija i cele ove nedelje.

Bonus video: TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.