RIDŽVEJI DOBILI BLIZANCE IZ EMBRIONA ZAMRZNUTIH PRE 30 GODINA: Evo po čemu su REKORDERI! (FOTO)
Bebe, Foto: RINA

neverovatno!

RIDŽVEJI DOBILI BLIZANCE IZ EMBRIONA ZAMRZNUTIH PRE 30 GODINA: Evo po čemu su REKORDERI! (FOTO)

Skoro tri decenije, bili su u skladištu na malim slamčicama koje su držane u tečnom azotu na skoro 200 stepeni ispod nule, u uređaju koji liči na rezervoar za propan

Objavljeno:

Blizanci Lidija i Timoti Ridžvej rođeni su 31. oktobra u SAD, od možda najduže zamrznutih embriona koji datiraju iz 1992. godine, prema Nacionalnom centru za donaciju embriona.

Prethodna poznata rekorderka bila je Moli Gibson, rođena 2020. od embriona koji je bio zamrznut skoro 27 godina. Moli je preuzela rekord od svoje sestre Eme, koja je rođena od embriona koji je bio zamrznut 24 godine.

"Ima nečeg zapanjujućeg u tome“, rekao je Filip Ridžvej dok su on i njegova supruga držali novorođenčad u krilu u svom domu u okolini Portlanda u Oregonu, piše CNN.

"Imao sam 5 godina kada je Bog dao život Lidiji i Timotiju, i on od tada čuva te živote", dodao je.

"U izvesnom smislu, oni su naša najstarija deca, iako su naša najmlađa deca", dodao je Filip.

Ridžvejevi imaju još četvoro dece, starosti 8, 6, 3 i skoro 2 godine, od kojih nijedno nije začeto putem vantelesne oplodnje ili donatora.

Embrioni su stvoreni za anonimni bračni par primenom vantelesne oplodnje. Muž je bio u ranim 50-im, a koristili su 34-godišnjeg donatora jajnih ćelija.

Embrioni su zamrznuti 22. aprila 1992. godine.

Skoro tri decenije, bili su u skladištu na malim slamčicama koje su držane u tečnom azotu na skoro 200 stepeni ispod nule, u uređaju koji liči na rezervoar za propan.

Embrioni su držani u laboratoriji za plodnost na Zapadnoj obali do 2007. godine, kada je par koji ih je stvorio donirao embrione Nacionalnom centru za doniranje embriona u Noksvilu u Tenesiju, u nadi da bi još jedan par mogao da ih koristi. Pet embriona je prenoćilo u posebno opremljenim rezervoarima u Noksvilu, rekao je dr Džejms Gordon, doktor Ridžvejevih.

"Nikada nismo imali na umu određeni broj dece koji bismo želeli da imamo", rekao je Filip.

"Uvek smo mislili da ćemo imati onoliko koliko Bog želi da nam da, i ... kada smo čuli za usvajanje embriona, mislili smo da je to nešto što bismo želeli da uradimo", dodao je.

"Hteli smo samo one koji su najduže čekali"

Za Ridžvejeve, izgradnja njihove porodice je uvek bila deo većeg poziva.

"Nismo želeli da dobijemo embrione koji su najduže zamrznuti na svetu", rekao je Filip Ridžvej.

"Hteli smo samo one koji su najduže čekali", dodao je.

Kada su tražili donatore, Ridžvejevi su posebno pitali centar za donacije o kategoriji koja se zove "poseban obzir", što znači da je bilo teško pronaći primaoce za ove embrione, iz bilo kog razloga.

Da bi odabrali svoje embrione, prošli su kroz bazu podataka donatora. Nije navedeno koliko dugo su embrioni bili zamrznuti, ali su navedene karakteristike donatora kao što su etnička pripadnost, starost, visina, težina, genetska i zdravstvena istorija, obrazovanje, zanimanje, omiljeni filmovi i muzika. Uz neke fajlove postoje fotografije roditelja i njihove dece ako ih imaju.

Ridžvejevi su pretpostavili da su oni koji su navedeni sa ranijim brojevima donatora bili najduže u centru i pokušali su da suze svoj izbor na te profile.

Rejčel se seća da su joj pokazali sliku tri embriona i preporučili da prenesu samo dva, rekavši joj da "višestruki mogu da izazovu probleme u trudnoći". Ali ona je rekla da nema sumnje da će prebaciti sva tri.

Seća se da je u suzama rekla: "Upravo ste mi pokazali sliku moje troje dece. Moram ih sve imati".

Preostala tri embriona su prebačena u Rejčel 2. marta, 29 godina i 10 meseci nakon što su zamrznuti. Dva transfera su bila uspešna. Studije su otkrile da 25 odsto do 40 odsto prenosa zamrznutih embriona rezultira živorođenjem.

Ridžvejevi kažu da su želeli da njihova deca budu uključena tokom celog procesa, pa su im to objašnjavali dok su prolazili kroz korake.

"Bili su uzbuđeni i srećni sa nama na svakom koraku. Oni vole svoju braću i sestre, igraju se zajedno i jedva su čekali da saznaju da li im je Bog dao dva dečaka, dve devojčice ili brata i sestru", rekao je Filip Ridžvej.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.