KIM DŽONG UN ŠOKIRAO SVET SVOJIM POTEZOM: Zašto je poveo ćerku na lansiranje OPAKOG ORUŽJA? (FOTO)
Kim Džong Un i ćerka, Foto: Profimedia

CEO SVET ZBUNJEN

KIM DŽONG UN ŠOKIRAO SVET SVOJIM POTEZOM: Zašto je poveo ćerku na lansiranje OPAKOG ORUŽJA? (FOTO)

Kim Džong Un ima samo 38 godina. Čak i da se nešto dogodi sa njim, Ju Ae čeka bar još decenija pre nego što bi mogla da sedne u očevu fotelju

Objavljeno: 10:08h

Otac i ćerka šetaju ruku pod ruku u blizini ogromnog oružja za masovno uništenje... To je bila scena koju je Severna Koreja pokazala svetu u subotu dok su državni mediji objavili prve slike Kim Džong Una sa detetom za koje se veruje da je njegova ćerka Ju Ae. Kim i dete su razgledali interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

Severna Koreja je saopštila da je raketa, lansirana u petak sa međunarodnog aerodroma u Pjongjangu, bila Hvasong-17, ogromna raketa koja bi teoretski mogla da isporuči nuklearnu bojevu glavu kontinentalnom delu Sjedinjenih Država.

Ali čak i nakon što je Kim upozorio da su njegove nuklearne snage spremne da se upuste u "stvarni rat" sa Vašingtonom i njegovim saveznicima Južnom Korejom i Japanom, devojka je, a ne projektil, ta koja je privukla pažnju sveta.

Šta je njeno prisustvo lansiranju značilo? Da li je ona Kimov naslednik? Kakve veze devetogodišnje dete ima sa nuklearnim oružjem?

Kim Džong Un
foto: Profimedia

Leif-Erik Isli, vanredni profesor međunarodnih studija na Evha Vomans univerzitetu u Seulu, objasnio je kako bi prisustvo devojčice trebalo da se posmatra.

"Izvan Severne Koreje može izgledati poremećeno pozirati pred kamerama ruku pod ruku sa detetom ispred projektila dugog dometa dizajniranog da isporuči nuklearno oružje u udaljeni grad. Ali unutar Severne Koreje, navodno uspešno lansiranje najveće drumske ICBM na svetu je razlog za nacionalno slavlje", rekao je Isli.

Jang Mu-jin, predsednik Univerziteta za severnokorejske studije na jugu, takođe je primetio "domaći nagib" na fotografijama Kimove ćerke.

"Time što pokazuje da provodi neko kvalitetno vreme sa ćerkom, deluje da je Kim hteo svoju porodicu da prikaže kao dobru i stabilnu, i da sebe prikaže kao 'lidera za normalne ljude'", rekao je Jang za Global News.

"Fotografije su takođe predstavile devojčicu kao ključnog člana Kimove loze", rekao je Jang.

Na čelu Severne Koreje od njenog osnivanja 1948. godine od strane Kim Il Sunga nalazi se ista porodica. Njegov sin, Kim Džong Il, preuzeo je vlast nakon očeve smrti 1994. A Kim Džong Un je preuzeo vlast 17 godina kasnije kada je Kim Džong Il umro.

Ali bilo kakva kratkoročna promena u rukovodstvu Severne Koreje je malo verovatna.

Kim Džong Un ima samo 38 godina. Čak i da se nešto dogodi sa njim, Ju Ae čeka bar još decenija pre nego što bi mogla da sedne u očevu fotelju.

"Iskreno nisam siguran u vezi sa implikacijama nasledstva predstavljanjem njegove ćerke. S jedne strane, nijedan severnokorejski lider ne može olako shvatiti dete koje javno otkriva, ali ona je maloletna i njenu ulogu na testu državni mediji nisu posebno naglasili", rekao je Ankit Panda, viši saradnik u programu nuklearne politike u Karnegi zadužbini za međunarodni mir.

Kim Džong Un
foto: Profimedia

Video rakete bi mogao da pruži dokaze

Panda je primetio da bi video snimak lansiranja ICBM u petak mogao pokazati mnogo vrednijim zapadnim obaveštajnim službama od bilo čega što je prikupljeno iz prisustva Kimove ćerke.

"SAD imaju sofisticirane izvore i metode koje će im pružiti ogroman uvid u rakete Severne Koreje, ali video bi mogao biti od pomoći za izgradnju potpunijeg modela performansi projektila", rekao je on.

On ističe da su u prošlosti analitičari koristili video snimke da procene ubrzanje rakete pri lansiranju, što može pomoći da se identifikuju njene ukupne performanse.

Panda kaže da je ovo tek treći put da je Pjongjang objavio video lansiranja još od 2017. godine.

"Severnokorejci su bili znatno transparentniji pre 2017, kada je njihova primarna briga bio kredibilitet njihovog nuklearnog odvraćanja“, rekao je on.

Dok je test u petak pokazao da Pjongjang može da lansira veliki ICBM i da ga drži u visini više od sat vremena, Severna Koreja još uvek nije pokazala sposobnost da postavi bojevu glavu na balističke rakete dugog dometa, odnosno projektile koji se ispaljuju u svemir i koji su sposobni da prežive vatreni ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu pre nego što stignu do svog cilja.

Kim Džong Un
foto: Profimedia

Ali analitičari kažu da svojim ponovljenim testovima Severnokorejci usavršavaju svoje procese. Raketa za koju se veruje da je Hvasong-17 ICBM testirana ranije ovog meseca nije uspela u ranoj fazi leta.

"Činjenica da test u petak nije eksplodirao ukazuje na to da su postigli napredak u rešavanju tehničkih problema koji su obeležili prethodne testove", rekao je Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija u Federaciji američkih naučnika.

Da li je vreme da prihvatimo da je Severna Koreja nuklearna sila?

Šta će Severna Koreja učiniti sledeće ostaje samo da se nagađa.

Veći deo ove godine zapadni analitičari i obaveštajni izvori predviđali su da će Severna Koreja testirati nuklearno oružje, a satelitski snimci pokazuju aktivnost na poligonu za nuklearno testiranje. Takav test bi bio prvi za Pjongjang u poslednjih pet godina.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ali Jang, predsednik Univerziteta za severnokorejske studije, rekao je za Global News da je test u petak možda ublažio svaku hitnost za nuklearni test, barem za sada.

"Mogućnost sedme nuklearne probe Severne Koreje u novembru sada izgleda malo verovatna", rekao je on.

Ali još jedan test ICBM-a mogao bi biti odgovor Pjongjanga ako SAD nastave da jačaju svoje vojno prisustvo u regionu i prošire vežbe sa Južnom Korejom i Japanom, rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.