Borba se nastavlja: Škotska ide ka novom referendumu!
Foto: Reuters

sve za nezavisnost

Borba se nastavlja: Škotska ide ka novom referendumu!

Vlada Škotske smatra da su se ispunili uslovi za drugi referendum o nezavisnosti. Britanski premijer Tereza Mej rekla je da planira da pokrene postupak napuštanja EU do kraja marta
Objavljeno:

Škotska skoro sigurno ide prema novom glasanju o nezavisnosti nakon što London pokrene postupak izlaska iz EU, rekao je poslanik zelenih Ros Grir.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Ja sam 85 ili 90 odsto siguran da se krećemo prema još jednom referendumu - rekao je on danas Rojtersu.

SAFIRNI JUBILEJ: Britanska kraljica slavi 65 godina na tronu!

Grir je rekao da je to zato jer je britanska vlada bila nespremna da razmotri koje bi kompromisne opcije mogle da budu otvorene za Škotsku.

- To nas stavlja u potpuno suprotstavljene položaje: možemo da budemo ili deo tvrdog Bregzita koji naginje prema Americi predsednika Donalda Trampa ili možemo da budemo deo evropske porodice kao nezavisna država - rekao je on.

Grir je bio ključna figura kampanje za nezavisnost 2014. godine, kada su Škoti izglasali da ostanu unutar Velike Britanije.

Šest mesta njegove stranke u škotskom parlamentu kompletira 65 mesta koliko je potrebno vladi Škotske Nikole Stardžen za većinu.

Škoti su prošlog juna glasali da ostanu unutar EU, ali će da napuste blok jer je Britanija kao celina tako izglasala. Vlada Škotske smatra da su se ispunili uslovi za drugi referendum o nezavisnosti. Britanski premijer Tereza Mej rekla je da planira da pokrene postupak napuštanja EU do kraja marta.

Bonus video: TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

(Espreso.co.rs / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.