BELA KUĆA OTKRILA O ČEMU SU TAČNO RAZGOVARALI ĐINPING I BAJDEN: Lideri saglasni oko JEDNOG, pričali i o TAJVANU!
Džo Bajden i Si Đinping, Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

DETALJI RAZGOVORA

BELA KUĆA OTKRILA O ČEMU SU TAČNO RAZGOVARALI ĐINPING I BAJDEN: Lideri saglasni oko JEDNOG, pričali i o TAJVANU!

Dogovorena je i poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Kini

Objavljeno: 15:45h

Predsednici Kine i SAD Si Đinping i Džozef Bajden razgovarali su danas tri sata na sastanku na Baliju o svetski i regionalnim pitanjima uključujući Tajvan, Ukrajinu, Severnu Koreju i drugo.

"Bajden je govorio o brutalnom ruskom ratu protiv Ukrajine i neodgovornim ruskim pretnjama upotrebe nuklearnog orućja. Predsednici su ponovili svoju saglasnost da se nuklearni rat ne sme voditi i da se nikad ne može dobiti i istakli da se protive upotrebi pretnji upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini", navodi se u saopštenju Bele kuće posle sastanka.

Predsednik SAD je govorio i o poljima potencijalne saradnje uključujuči klimatske promene. Ali je izneo i zabrinutost zbog stanja ljudskih prava, posebno u Sinđangu, Tibetu i Hongkongu, prenosi CNN.

Što se tiče Tajvana, Bajden je rekao da se SAD protive svakoj jednostranoj promeni statusa kvo bilo koje strane i da je u interesu sveta da se zadrži mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

"Istakao je da i zamerke SAD o sve agresivnijim akcijama Narodne Republike Kine prema Tajvanu koje podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i šire i ugrožavaju globalni prosperitet", rekao je Bajden, a navodi Bela kuča.

1 / 4 Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Dogovorena je i poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Kini.

Bajden je kritikovao i "provokativno ponašanje" Severne Koreje.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.