NAJVEĆI VRT LEPTIRA U EVROPI: Izgled će vas ODUŠEVITI, kao da ste u drugoj dimenziji, evo gde se NALAZI! (FOTO)
Leptir, Foto: Rina

KAKAV PRIZOR

NAJVEĆI VRT LEPTIRA U EVROPI: Izgled će vas ODUŠEVITI, kao da ste u drugoj dimenziji, evo gde se NALAZI! (FOTO)

Ostao sam fascinran, jer u tom Vrtu leptira oni slobodno lete i neki od izuzteno retkih, ali i ogromnih primeraka vam sleću na rame, možete čak i da ih dodirnete.

Objavljeno:

Nestvaran i jedan od najvećih na svetu, Tropski vrt leptira, smešten je u regiji Anatolija u turskom gradu Konija. Jedinstvena bašta izgrađena je upravo u obliku ovog insekta, a prostire se na preko 7.000 kvadratnih metara. Tvorci ovog kompleksa ništa nisu prepustili slučaju, pa su unutar njega napravili pravu tropsku klimu koja je prirodno stanište brojnih vrsta koje su u ovom vrtu nalaze.

Leptir
foto: Rina

"Ostao sam fascinran, jer u tom Vrtu leptira oni slobodno lete i neki od izuzteno retkih, ali i ogromnih primeraka vam sleću na rame, možete čak i da ih dodirnete. Doživeo sam Tursku iz jednog potpuno drugačijeg ugla. Sama činjenica da je novembar a napolju je hladno, kad uđete unutra kao da ste ušli u neku drugu dimenziju i u neku tropsku prašumu. Neponovljiv osećaj, šteta je što u Srbiji nema nešto slično je rbi definitivno bilo fantstična turistička atrakcija", rekao je za RINU Alem Rovčanin iz Prijepolja koji je obišao ovo nestvarno mesto.

Većina leptira koji su smešteni u ovom vrtu potiču iz egzotičnih predela, pa zato temperatura varira 27 do 29 stepeni, a vlažnost vazduha je izuzetno visoka, što uzrokuje veliku temperaturnu razliku u vrtu i izvan njega.

"U ovakvoj jednoj bašti koja je jedinstvena u čitavom svetu nalazi se 16 različitih vrsta ovih insekata, koji se mogu videti samo ako posetite delove centralne Amerike, Filipina, Maldiva, Madagaskara, Kostarike. Ovaj vrt, koji ima najveći letni prostor leptira u Europi, je zapravo dom hiljadama šarenih leptira, a najmarkantniji od svih je leptir Atlas koji se smatra najvećim na svijetu. Posetioci mogu izbliza da vide leptire i moljce kako lete, ali i da se edukuju kroz multumedijalne sadržaje razvoja insekata od začekta do ogromnik primeraka čija krila dostižu raspon i do 22 centimetra", kazao je Tarik Guckluturk ispred Ministarsva turizma Republike Turske.

1 / 8 Foto: Rina

Sve popularnija destinacija za građane Srbije, pored naravno Istanbula, poslednjih godina svakako je Anadolija.Grad Konija, koji se nalazi u Donjoj Anadoliji u Turskoj, definitivno se može smatrati verskim i kulturnim centrom ove regije koji obiluje mnoštvom džamija i muzeja koje vredi obići i upoznati se sa tamošnjim načinom života.

(Espreso/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.