BALKANCI ROŠTILJ, ITALIJANI PICE, A ZNATE LI ŠTA OBOŽAVAJU NORVEŽANI? Mogu da priušte LUKSUZ, a ovoga se ne ODRIČU
Hrana, Foto: Printscreen/Youtube/ omgfoodie

HRANA

BALKANCI ROŠTILJ, ITALIJANI PICE, A ZNATE LI ŠTA OBOŽAVAJU NORVEŽANI? Mogu da priušte LUKSUZ, a ovoga se ne ODRIČU

Kada pomenemo italijansku kuhinju, odmah nam na pamet padaju pice i testenine

Objavljeno:

Norveška je jedna od najbogatijih zemalja na svetu, standard je toliko visok da bi i prosečna porodica svakog dana mogla da ima na trpezi vrhunske delikatese sa drugog kraja planete. Ipak, uz sva gastronomska čuda, Norvežani se nikada neće odreći ovih stvari...

Kada pomenemo italijansku kuhinju, odmah nam na pamet padaju pice i testenine. Kada povežemo Španiju, verovatno ćemo pomisliti na paelju, a kada je reč o nečemu sa Balkana, verovatno ćemo svi pomenuti roštilj.

1 / 3 Foto: Profimedia

Ali šta se jede na severu Starog kontinenta, tačnije u Norveškoj? Koja su njihova najpoznatija jela? Hajde da saznamo u nastavku.

Kao drugi najveći svetski izvoznik morske hrane, Norveška bukvalno izvozi „sve“ – bakalar, škampe, rakove i, naravno, losos. Međutim, koliko god izvozili, ovde ima dosta ribe za konzumaciju. Jedu se dimljena i pečena riba. Od ribe se prave i kolači, supe i kuglice. Norvežani su ponosni na svoju ulogu u moru, a morski plodovi su sastavni deo njihove kulture.

Riba
foto: Profimedia

Osim ribe, norveška kuhinja je gozba za one koji više vole da jedu lokalnu, sezonsku hranu. Ova kultura ishrane datira još od Vikinga koji su uživali u govedini, ovčetini i divljači. Dakle, ovde teško da ćete ostati gladni.

Ali da biste znali šta da jedete u restoranu, evo nekih jela na koja ćete često naići u Norveškoj.

Brunost (braon sir) Brunost je hrana u kojoj stanovnici uživaju. Neki čak jedu jedinstveni smeđi sir svakog dana u nedelji kao deo tradicionalnog norveškog doručka ili kao obilna užina.

To nije tipičan sir, a pravi se od kozjeg mleka. Pametni kupci Brunost mogu pronaći širom sveta. U početku izgleda neobično sa svojom braon bojom. Služi se preko sveže pečenog hleba od kiselog testa, istovremeno je sladak i slan, teksture nalik na krem sir.

Sjomat (morski plodovi) U Norveškoj, morski plodovi su svakodnevna hrana. Većina Norvežana živi u blizini obale, što im omogućava pristup svim vrstama ribe, ne ograničavajući se na najpoznatiji losos.

Međutim, losos dominira među ribama u norveškoj ishrani. Dimljeno, pečeno, sirovo - nema veze. Ljubitelji ribe će želeti da probaju druge norveške klasike kao što su slani bakalar i ukiseljene haringe, kao i školjke, škampe i rak. Ipak, suši ne treba preskočiti – jer ova „ultra“ sveža riba uzdiže japansku poslasticu u nešto posebno.

Fiskesuppe (riblja čorba) Norveška riblja čorba poznata kao Fiskesuppe je odlično, utešno jelo za hladne norveške dane. Naravno, to ne znači da vam neće odlično pristajati ni usred leta.

Vredi naručiti Kremet Fiskesuppe (kremasta riblja čorba) i dobićete jelo punjeno bakalarom, dagnjama, povrćem i začinskim biljem. Da, obavezno uzmite dosta hleba da upijete ostatke.

Kjottkaker (norveške ćufte) Iako je Norveška svetski poznata po svojoj ribi, Norvežani često jedu meso kod kuće dok ručaju sa svojim porodicama. Govedina, svinjetina, jagnjetina, ovčetina i divljač imaju svoje mesto na porodičnim jelovnicima.

Vredi probati kjottkaker, knedle od mlevenog mesa, luka i začina. Obično se služe uz grašak, krompir i kiseli kupus uz dodatak džema.

Polser (hot dog) Norveška trenutno ima veliki broj restorana sa Michelinovim zvezdicama, uključujući Maaemo u Oslu sa tri zvezdice. Dok ovi vrhunski restorani nude nezaboravna iskustva, iskustvo je nezaboravno i za novčanik. Zato treba razmišljati o jeftinijim jelima, poput polsera ili viršle.

Norvežani konzumiraju mnogo polsera. Jedu se u norveškim supermarketima, prodavnicama i pijacama u svako doba dana i noći. Čini se da zaista vole ovu brzu hranu koliko Amerikanci vole hamburgere.

(Espreso/Punkufer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.