LOPOVI UKRALI CELU ŠKOLU, OSTALI SAMO TEMELJI! Komšije ne mogu da veruju, OGLASILO SE I MINISTARSTVO (FOTO)
Ukrali školu, Foto: Printscreen/Google earth

Krađa škole, ali bukvalno

LOPOVI UKRALI CELU ŠKOLU, OSTALI SAMO TEMELJI! Komšije ne mogu da veruju, OGLASILO SE I MINISTARSTVO (FOTO)

Bivša učenica Lorna Balata-Peters potvrdila je da je škola potpuno ogoljena do temelja, zajedno sa svime što je unutra, kada je zatvorena.

Objavljeno:

U roku od šest meseci svaka cigla, svaki prozor i svaki crep, zajedno sa toaletima, elektročnim i vodovodnom instalacijom su nestali

Nekada elitna srednja škola “Uicig” u Kejptaunu mogla je da se pohvali velikim ulazom i recepcijom, a imala je pet blokova učionica.

Ali kada je lokalna uprava za obrazovanje poslednji put zatvorila kapiju i premestila 100 preostalih učenika u obližnje škole, u nju su se uselili kriminalci.

U roku od šest meseci svaka cigla, svaki prozor i svaki crep, zajedno sa toaletima, elektročnim i vodovodnom instalacijom su nestali. Lopovi su prodali čak i table. Satelitski snimci koji su nastali pre i posle zatvraranja škole su potpuno neverovatni i na njima izgleda kao da je cela obrazovna ustanova isparila. Ostali su samo betonski podovi i staze, ali ne i pločice koje su bile na površini.

Ukradena škola
foto: Printscreen/Google earth

Bivši školski domar koji je odbio da bude imenovan iz straha od odmazde bandi rekao je da je to bila dobra škola, ali su prethodnih godina narko-bande preuzele celu oblast.

– Đaci su se uplašili i svuda je bilo vandalizma, a škola je dotrajala i na kraju je 2019. godine potpuno zatvorena. Ne šalim se kada kažem da su se dan nakon što je zatvorena lopovi uselili i krali ciglu po ciglu i prozor po prozor dok sve nije nestalo. Cigle su koštale 50 centi (oko 3 dinara) svaka, a prozori po 100 randa (oko 650 dinara). Svi umivaonici, toaleti, vodokotlići, vodovodne cevi i elektrika su otišli. Nije ostalo ništa osim betona na kojem su nekada bile zgrade, a sada je to samo zapušteni otvoreni prostor u kojem se druže loši ljudi – rekao je on za lokalne medije, prenosi Dejli mejl.

Bivša učenica Lorna Balata-Peters potvrdila je da je škola potpuno ogoljena do temelja, zajedno sa svime što je unutra, kada je zatvorena.

– Moji sportski trofeji su bili na zidovima i to je sve nestalo zajedno sa samim zidovima, krovovima i prozorima, pa čak i ciglama – ispričala je ona.

Čistač ulica Džon Ajzaks, koji je jednom otišao u školu, a zatim tamo poslao svoju decu, rekao je da ne zna tačno ko je ukrao celu školu, ali da ju je droga pre toga uništila.

– Kada su kapije bile zaključane, lokalni narkomani su dolazili ovamo da kradu školu malo po malo i prodaju sav materijal za dovoljno novca da se “ufiksaju” – kazao je on.

Ministarstvo obrazovanja provincije Vestern Kejp je saopštilo da su sudbinu škole zapečatili “vandali i gangsteri”, kao i da nije pomoglo to što su postavili bodljikavu žicu i angažovali naoružane stražare, jer bi im kriminalci jednostavno zapretili da im ne staju na put.

– Na kraju smo trošili toliko novca na popravke da je postalo besmisleno i crpilo je resurse iz naših drugih škola – navodi se u saopštenju.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.