NIJE MIRNO NI NA BLISKOM ISTOKU: Ima mrtvih
Ilustracija, Foto: AP

Ima i povređenih

NIJE MIRNO NI NA BLISKOM ISTOKU: Ima mrtvih

U racijama, sukobima i napadima ubijeno je od početka ove godine preko 125 Palestinaca, najviše od 2015

Objavljeno:

Izraelska vojska je večeras saopštila da je palestinski ekstremista pucao na ulazu u jevrejsko naselje na Zapadnoj obali i ubio jednog Izraelca i ranio nekoliko civila, uključujući jednog Palestinca, a potom je napadača ubio izraelski čuvar.

Hitna pomoć je najpre saopštila da je četvoro ljudi ranjeno, uključujući jednu osobu koja je u teškom stanju. U bolnici Hadasa u Jerusalimu je naknadno rečeno da je od zadobijenih rana preminuo 50-godišnji Izraelac.

Izrael, Vojska, Izraelska vojska, Golanska visoravan
foto: EPA/ATEF SAFADI

Ranjeni Palestinac biće predat Palestinskoj upravi koja kontroliše delove okupirane Zapadne obale.

On je zajedno sa ostalim ranjenicima prenet u jerusalimsku bolnicu.

Posle pucnjave je ultradesni izraelski poslanik Itamar Ben-Gvir objavio da je cilj napada bila njegova kuća u tom jevrejskom naselju, ali vojska to nije potvrdila.

Taj poslanik koji je pozivao na deportaciju arapskih političara napisao je na Tviteru da je njegova porodica izložena oružanom napadu na svoj dom u Givat Avotu.

Izraelska vojska svake noći hapsi osumnjičene ekstremiste u cilju, kako navodi, da uništi ekstremističke mreže i spreči nove napade.

Racije su učestale od proletos kada je u nizu palestinskih napada u Izraelu ubijeno 19 ljudi.

Hapšenje je izazvalo porast napetosti i palestinskih oružanih napada na Zapadnoj obali.

U racijama, sukobima i napadima ubijeno je od početka ove godine preko 125 Palestinaca, najviše od 2015.

Izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland (Torr Wennesland) upozorio je da bi ova godina mogla biti najsmrtonosnija za Palestince na Zapadnoj obali od 2005, kada je svetsko telo počelo da beleži žrtve.

On je pozvao na momentalnu akciju kako bi se smirila "eksplozivna situacija" i krenulo ka obnovi izraelsko-palestinskih pregovora.

U septembru su izraelske snage ubile 32 Palestinca, uključujući šestoro dece, a 311 je ranjeno tokom demonstracija, sukoba, hapšenja, napada i navodnih napada na Izraelce, rekao je izaslanik.

Dva pripadnika izraelskih snaga su ubijena i 25 civila je ranjeno u oružanim napadima, sukobima, neredima i drugim incidentima u istom periodu, rekao je Venesland Savetu bezbednosti UN u petak.

Izrael je okupirano Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, a Palestinci žele da to bude glavni deo njihove buduće države koja bi obuhvatila pojas Gaze i istočni Jerusalim.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.