CRNE VESTI: Umrla je ČUVENA HANA
Ana Frank, Foto: Profimedia

TUGA

CRNE VESTI: Umrla je ČUVENA HANA

Frank je takođe pisala o Pik-Goslar, nadimka Haneli, u dnevniku koji je vodila u Amsterdamu dok se skrivala od nemačkih nacista

Objavljeno:

Hana Pik-Goslar, najbolja prijateljica Ane Frank, koja je preživela Holokaust, umrla je u 94. godini u svom domu u Jerusalimu u petak, prenosi Fondacija Ane Frank.

Dve jevrejske devojčice upoznale su se u vrtiću u Holandiji i pohađale su iste škole u egzilu. Poslednji put su se videle 1945. godine na nemačkom tlu u koncentracionom logoru Bergen-Belsen, kratko pre smrti Ane Frank. Čak i u poznom dobu, Pik-Goslar nastavila je da piše o svojim iskustvima progona, kao i svom prijateljstvu s Frank, što je smatrala svojom dužnošću "jer je ona preživela, a Ana nije."

Frank je takođe pisala o Pik-Goslar, nadimka Haneli, u dnevniku koji je vodila u Amsterdamu dok se skrivala od nemačkih nacista. Dnevnik Ane Frank jedan je od najčitanijih dokumenata o nacističkoj eri.

Snimljeni filmovi o njihovom prijateljstvu

Fondacija sa sedištem u Amsterdamu odala je počast posvećenosti Pik-Goslar rekavši da je "verovala da svako mora da zna šta se dogodilo njoj i njenoj prijateljici Ani nakon poslednjeg dnevničkog zapisa, bez obzira na to koliko priča bila užasna."

Postoje takođe knjige i filmovi o prijateljstvu dveju jevrejskih devojčica. Prošle godine je objavljen holandski film "Moja najbolja prijateljica Ana Frank". Pik-Goslar je rođena u Berlinu 1928. godine. Porodica je emigrirala nakon što su nacisti došli na vlast 1933. godine, najpre u London, a onda u Amsterdam, gde je Hana upoznala Anu.

Ana Frank i njena porodica počeli su da se skrivaju 1942. godine, ali otkriveni su i deportovani 1944. Njen otac Oto Frank jedini je preživeli. Pik-Goslar deportovana je sa svojom porodicom 1943. godine, te je poslata u koncentracioni logor Bergen-Belsen u februaru 1944. godine. Nakon oslobođenja, emigrirala je 1947. u današnji Izrael.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.