PRESRETNUTI RAZGOVORI RUSKIH VOJNIKA OTKRIVAJU ŠOKANTNA SAZNANJA: Da li je moguće da se OVO RADI?
Ukrajina, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

PRESRETNUTI RAZGOVORI RUSKIH VOJNIKA OTKRIVAJU ŠOKANTNA SAZNANJA: Da li je moguće da se OVO RADI?

Ukrajinske snage zaplenile su mapu veličine skoro dva metra

Objavljeno:

Pokolj koji su ostavili ruski vojnici na putu za Kijev nije bio slučajan. Bila je to strateška brutalnost, počinjena u oblastima koje su bile pod strogom ruskom kontrolom, gde su bili prisutni vojni oficiri — uključujući jednog od najviših generala ruskog predsednika Vladimira Putina optuženih za ratne zločine u Siriji, navodi se u istrazi agencije Asošiejted pres i PBS serije „Frontlajn“.

Ukrajinske snage zaplenile su mapu veličine skoro dva metra. Izlizana je, naborana i prilično zastarela, a na njoj su ucrtani gradovi kojih više nema. Jedna crvena linija vijuga od Belorusije, duž zapadne obale reke Dnjepar, preko Černobila i ka aerodromu Žulijani u Kijevu.

Na poleđini je ispisan datum - 22. februar 2022. - i pečat ruske vojne jedinice - broj 07264, ruske 76. gardijske desantno-desantne divizije.

U sedam sati ujutro 24. februara, komandant te divizije, general-major Sergej Čubarikin, naredio je svojim trupama da iz Belorusije pređu u Ukrajinu i prođu u Kijev, kažu ukrajinski tužioci.

Čovek zadužen za ovaj front rata bio je general-pukovnik Aleksandar Čajko, koji je stekao svetsku reputaciju zbog brutalnosti kao vođa ruskih snaga u Siriji.

Čubarikin je obavestio Čajka tokom početne faze rata, rekla su dva ukrajinska zvaničnika.

Dečaci vojnici - neki ne mnogo veći od svojih pušaka - sedeli su na tenkovima i vikali: 'Sada ćemo zauzeti Kijev! Kijev je naš!', rekli su svedoci.

Trupama koje su se spuštale iz Belorusije ka Kijevu je naređeno da blokiraju i unište „nacionalistički otpor“, prema Rojal Junajted Servises Institutu (RUSI), londonskom trustu mozgova koji je pregledao kopije ruskih borbenih planova. Vojnici su koristili liste koje je sastavila ruska obaveštajna služba i sprovodili „začistke“ — operacije čišćenja — pretražujući komšiluke kako bi identifikovali i neutralisali svakoga ko bi mogao da predstavlja pretnju.

- Ta naređenja su napisana na nivou Čajka. Dakle, on bi ih video i potpisao ih - rekao je Džek Votling, viši naučni saradnik u RUSI-u koji je podelio planove borbe sa AP-om.

Iako u tim naredbama nema ničeg protivzakonitog, one su se često sprovodile uz flagrantno zanemarivanje zakona rata dok su ruske trupe zauzimale teritorije širom Ukrajine.

Svedoci i preživeli iz Buče, kao i u Ozeru, Babincima i Zdviževki — svim mestima pod Čajkovom komandom — rekli su za AP i „Frontlajn“ da su ruski vojnici mučili i ubijali ljude zbog najmanje sumnje da bi mogli da pomažu ukrajinskoj vojsci. Pretresi su se pojačali nakon što su ruski položaji precizno gađani, pokazali su intervjui i snimci, a vojnici su, u presretnutim telefonskim pozivima u koje je uvid imao AP, rekli svojim voljenima da im je naređeno da pristupe bez milosti prema osumnjičenim doušnicima.

Ukrajina je optužila Čajka za široko krivično delo agresije — odnosno vođenje ilegalnog rata na njenoj teritoriji. Ali biće potrebni konkretniji dokazi da bi se on našao na međunarodnom sudu. Tužioci bi morali da pokažu da je on igrao ključnu ulogu u sprovođenju nezakonite politike Ruske Federacije ili da je trebalo da zna šta njegove trupe rade i da je bio u poziciji da zaustavi ili kazni njihovo ponašanje.

Za sada, Čajko – čovek umešan u neke od najgorih zločina i u Siriji i u Ukrajini – i dalje predvodi trupe.

“Mama, ja ubijam civile”

Ruski vojnici su otvoreno razgovarali o zverstvima nad civilima tokom telefonskih razgovora, sa svojim majkama, suprugama i prijateljima, koje je ukrajinska vlada presrela u blizini Kijeva.

1 / 8 Foto: Profimedia

21. marta, vojnik po imenu Vadim rekao je svojoj majci: - Imamo naređenje da uzimamo telefone od svih i onih koji se opiru — ukratko — do đavola sa tim mamoje***ima. Imamo naređenje: Nije važno da li su civili ili ne. Pobiti sve.

Najmanje pomeranje zavese na prozoru - mogući znak posmatrača ili nekog naoružanog Ukrajinca - opravdavalo je gađanje stambenog bloka smrtonosnom artiljerijom. Ukrajinci koji su priznali da su prolazili duž koordinata ruskih trupa pogubljeni su po kratkom postupku, uključujući tinejdžere, rekli su vojnici.

- Imamo naređenje da ne uzimamo ratne zarobljenike, već da ih sve direktno streljamo - rekao je vojnik pod nadimkom Ljonja u telefonskom pozivu 14. marta.

- Bio je zarobljen dečak od 18 godina. Prvo su mu iz mitraljeza pucali u nogu, a onda su mu odsekli uši. On je sve priznao i ubijen je. Mi ne uzimamo zarobljenike. Znači, nikoga ne ostavljamo živog – rekao je on majci u razgovoru.

Dosije centar, londonska istražna grupa koju finansira ruski opozicionar Mihail Hodorkovski, verifikovao je identitet vojnika koji su uputili te pozive.

Odgovoran za masakr u Buči

Ukrajinski tužioci kažu da je jedinica pod Čajkovom komandom — 76. gardijska desantna jurišna divizija — učestvovala u smrtonosnoj operaciji čišćenja 4. marta duž Jablunske ulice, ulice u okupiranoj Buči i mesta važnog ruskog komandnog centra.

U junu je američki Stejt department sankcionisao diviziju i njen 234. gardijski desantni jurišni puk, kao i 64. odvojenu motorizovanu brigadu zbog zločina u Buči.

Sve te jedinice bile su pod krajnjom komandom Čaika tokom prvih nedelja invazije, rekle su ukrajinske vlasti za AP.

Nije delo odmetnutih vojnika

Rusi su pretvorili selo Zdviživka, sat vremena severno od Kijeva, u glavnu isturenu operativnu bazu za napad na prestonicu. Od 20. do 31. marta Čajko je iz ovog sela komandovao jurišom na Kijev. Primećen je oko kilometar niz strogo kontrolisan put otprilike u isto vreme kada je pet muškaraca mučeno i ubijeno u bašti kuće u koju su posećivali ruski oficiri. Prevoz vezanih civila u tu kuću dešavao se više puta, usred bela dana, u okviru bezbednosnih struktura koje su postavile okupatorske snage, rekli su očevici.

Nema znakova da Čajko nije odobravao ono što su njegove trupe radile. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak dodele medalja vojnicima u Ukrajini.

- Sve jedinice, sve divizije se ponašaju onako kako su ih učili - rekao je on u video snimku od 24. marta. - Oni rade sve kako treba. Ponosan sam na njih.

Takođe nema znakova da je Moskva sankcionisala Čaika zbog javnih zločina počinjenih pod njegovom komandom u Siriji i Ukrajini. Umesto toga, Putin je pohvalio Čajka za njegove akcije u Siriji, dodelivši mu titulu „Heroja Rusije“ 2020. i unapređujući ga u general-pukovnika u junu 2021.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.