VELIKI PROTEST U RUMUNIJI: Ogromni sukobi, 300.000 demonstranata, podigao se narodni USTANAK! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

šta se ovo dešava?

VELIKI PROTEST U RUMUNIJI: Ogromni sukobi, 300.000 demonstranata, podigao se narodni USTANAK! (FOTO) (VIDEO)

Oni osuđuju iznenadno usvajanje u utorak uveče hitne uredbe koja bi mogla političare osloboditi nekih optužbi
Objavljeno: 09:52h

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su danas u Bukureštu i u još nekoliko gradova Rumunije po drugi put uzastopno protiv odluke socijaldemokratske vlade da se ublaže propisi o borbi protiv korupcije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Sajt vesti HotNjuz (HotNews) navodi da ima 80.000 demonstranata što je "najmasovniji protest u Bukureštu za 25 godina" - još od rušenja socijalističkog poretka.

Demonstranti su i u drugim gradovima - Klužu (20.000), Temišvaru (15.000), Sibijuu (10.000), kao i drugde."Sram vas bilo!", "Ostavka!", uzvikuju okupljeni po jakoj zimi, protiveći se reviziji Krivičnog zakona koju je pripremila vlada Sorin Grindeanua, na vlasti manje od mesec dana, od pobede Socijaldemokrata na poslaničkim izborima u decembru.

foto: Reuters

Oni osuđuju iznenadno usvajanje u utorak uveče hitne uredbe koja bi mogla političare osloboditi nekih optužbi. Pobuna protiv toga jača već deset dana.

Ambasade SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Holandije i Belgije su danas objavile zajedničku izjavu kojom izražavaju "duboku zabrinutost" zbog sporne uredbe koja "podriva" napredak Rumunije u borbi protiv korupcije.

foto: Reuters

Evropska komisija je takodje izrazila "veliku zabrinutost".Vlada se oglasila samo jednom porukom, ministra pravosudja Florina Jordaćea na Fejsbuku, uz tvrdnju da uredba "nije tajna, nelegalna ili nemoralna".

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.