BIO JE MRTAV 90 MINUTA: Evo šta je VIDEO dok su doktori očajnički pokušavali da ga OŽIVE! (FOTO)
Alister Blejk, Foto: Facebook screenshot

NEVEROVATNO

BIO JE MRTAV 90 MINUTA: Evo šta je VIDEO dok su doktori očajnički pokušavali da ga OŽIVE! (FOTO)

Bolničari su više od sat vremena pokušavali da ožive Australijanca, nastavljajući da mu masiraju srce i dajući mu osam šokova defibrilatorom

Objavljeno:

Australijanac Alister Blejk (61) iznenada je doživeo srčani zastoj u ranim satima januara 2019. dok je spavao pored svoje supruge Melinde, koja se probudila oko 3 sata ujutru i videla da njen muž ne diše i ne reaguje.

Bolničari su bili više nego uporni

Melinda je mahnito počela da izvodi reanimaciju svom mužu sa kojim je 35 godina, dok je očajnički čekala da stigne hitna pomoć.

Krenula je u akciju, koristeći svoje znanje sa nedavnog kursa prve pomoći i pokušavala da oživi Alistera na 20 minuta. Ali kada je stigla pomoć, Australijanac je i dalje bio beživotan - i klinički mrtav.

Bolničari su više od sat vremena pokušavali da ožive Australijanca, nastavljajući da mu masiraju srce i dajući mu osam šokova defibrilatorom.

Proveli su 90 minuta pokušavajući da ponovo pokrenu srce pacijenta, pre nego što su nekim čudom pronašli puls - uprkos tome što je klinički mrtav.

Ovaj 61-godišnjak je za podcast na Nevs.com.au rekao: „Tehnički, bio sam mrtav 90 minuta. Sećam se da sam otišao u krevet u subotu uveče i sledeće čega se sećam bilo je buđenje u četvrtak ujutro na kolicima koji prelaze sa intenzivne na koronarnu negu. Mozak je potpuno blokirao ono što se dogodilo između."

'Mnogi me pitaju da li sam nešto video'

Čini se da je trauma kucanja na vrata smrti izbrisala njegovo sećanje na zastrašujući događaj. Ali Alister je sada otkrio detalje onoga što je doživeo dok je bio klinički mrtav.

„Mnogi ljudi me pitaju da li sam išta video. Ne, ništa nisam video. Nema jakog svetla, ništa slično. To je slučaj da ne znam šta je tamo, ali to me ne muči, sve dok u formi sam i zdrav", objasnio je on.

Alister, čija porodica ima istoriju srčanih bolesti, hitno je prebačen u bolnicu Frankston gde su mu lekari deblokirali začepljenu arteriju. Potom je prebačen na odeljenje intenzivne nege da mu rashladi telo i zaštiti mozak. Probudio se bez oštećenja mozga ili fizičkog oštećenja.

Australijanac je potom podvrgnut operaciji da mu je iz predostrožnosti umetnut pejsmejker i pušten je iz bolnice posle 12 dana.

Taj događaj mu je potpuno promenio život

Dobio je nadimak "Lazar" i sledbenik je Isusa koji je ustao iz mrtvih, a sve zahvaljujući medicinskom osoblju i izvanrednom oporavku. Uprkos tome što se nije suočio sa duhovnim buđenjem ili iskustvom van tela dok je bio mrtav, to je Alisteru dalo novu perspektivu života.

"Imate potpuno drugačiji pristup životu. Smanjujete broj sati koje radite, pokušavate da se više povežete sa porodicom i prijateljima. Moje navike u ishrani su se promenile. Jedem zdravije i više vežbam. Ako ćete ići, Idem. Ako će se to desiti, desiće se“, rekao je 61-godišnjak.

Srčani zastoj, takođe poznat kao kardiopulmonalni zastoj, nastaje kada srce iznenada prestane da pumpa krv po telu. Neko ko je imao srčani zastoj će se onesvestiti. Njihovo disanje će biti nepravilno i može prestati, i neće reagovati. Najbolje je da nazovete hitnu što je pre moguće.

(Espreso/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.