Objavljen spisak nacista iz Aušvica, ima i Hrvata!
Foto: Reuters

više od milion žrtava

Objavljen spisak nacista iz Aušvica, ima i Hrvata!

Najavljuje se da će institut sastaviti sličnu listu i za ostale nacističke logore u okupiranoj Poljskoj
Objavljeno:

Poljski Institut za nacionalno sećanje na internetu je objavio imena nacističkih zapovednika i stražara u logoru smrti Aušvic za vreme nemačke okupacije Poljske, među kojima ima i folksdojčera iz Hrvatske, preneo je zagrebački portal „Indeks“.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na popisu je, kako se navodi, oko 9.000 imena, gotovo su sva nemačka, a uz neke su dodate i fotografije.

Protesti se nastavljaju: San Francisko podneo tužbu protiv Trampa!

Institut za nacionalno sećanje (INR) se, naime, nada da će tako dokazati da su Aušvicom upravljali Nemaci, a ne Poljaci. U logoru je ubijeno više od milion ljudi, najviše Jevreja, ali su žrtve bili i Poljaci, Romi, kao i politički zatvorenici.

Na listi su informacije o zapovednicima i stražarima SS jedinica koji su radili u Aušvic Birkenau - njihova imena, mesto i godina rođenja, nacionalnost, podaci o vojnoj službi.

Direktor INR-a Jaroslav Szarek kaže da bi popis trebalo da pomogne da se o Aušvicu prestane da govori kao o poljskom logoru.

Najavljuje se da će institut sastaviti sličnu listu i za ostale nacističke logore u okupiranoj Poljskoj.

Deo koji se odnosi na zapovednika logora Rudolfa Hesa, koji je njime upravljao od 1940. do 1943. godine, sadrži i fotokopiju smrtne kazne koju mu je 1947. dosudio poljski sud.

foto: Reuters

Poljska već godinama pokušava da dokaže da je pogrešno logore nazivati „poljskim“, isključivo zbog njihovog geografskog položaja.

Nova baza podataka dostupna je na pet jezika i „služi kao oružje za borbu protiv laži“, rekao je Szarek.

Sovjetske snage ušle su u Aušvic 27. januara 1945. godine. Nacisti su ga napustili nekoliko dana ranije i ostavili ga manje više netaknutog.

Na neslavnom popisu, osim Nemaca, ima i pripadnika brojnih drugih naroda, posebno onih koji su za vreme Drugog svetskog ratu imali režime odane Hitleru.

foto: Fonetap

Jedan od njih je Stanislav Vac koji je rođen u Sremskoj Mitrovici 7.5. 1920 godine. U dokumentaciji piše da je reč o folksdojčeru iz Hrvatske.

Jozef Vogel rođen je 16.11.1916. godine u Iloku. Do 1941. služio je u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Po zanimanju je bio poslastičar.

Bonus video: OVOLIKO LOVE imaju LJUDI U TRAMPOVOM KABINETU!

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.