(UŽIVO) SIRENE U NIKOLAJEVU, PROGLAŠENA VAZDUŠNA OPASNOST: Odjeknule eksplozije u Poltavskoj oblasti?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO, EPA-EFE/​KHERSON CITY ADMINISTARTION HANDOUT, EPA-EFE/SERG​EY KOZLOV

rat u ukrajini

(UŽIVO) SIRENE U NIKOLAJEVU, PROGLAŠENA VAZDUŠNA OPASNOST: Odjeknule eksplozije u Poltavskoj oblasti?

U toku je 241. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini

Objavljeno: 23:57h

Sirene za vazdušni napad oglasile su se jutros u poltavskoj i černigovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti.

Da su se sirene za vazdušni napad oglasile u regionu i da postoji pretnja raketnih napada, napisao je na Telegramu načelnik vojne uprave Poltavske oblasti Dmitrij Lunjin, prenosi TAS S. I šef uprave Černigovske oblasti Vjačeslav Čaus na Telegramu je saopštio da se u regionu oglašavaju sirene za vazdušni napad.

Prema pisanju medija, sirene za vazdušni napad su se oglasile i u oblastima Sum, Nikolajev i Harkov, prenosi TAS S.

23:53

Prijavljene eksplozije u Poltavskoj oblasti

Eksplozije odjekuju u Poltavskoj oblasti u okrugu Kremenčuk, prenose ukrajinski mediji. Čeka se zvanična potvrda.

22:38

Sirene u Nikolajevu i Nikolajevskoj oblasti

Proglašena vazdušna opasnost u Nikolajevu i Nikolajevskoj oblasti na jugu Ukrajine.

22:38

Ukrajinske snage su 20 minuta gađale Donjeck i Makejevku. Ispaljeno je ukupno 10 projektila.

22:37

Oboren ukrajinski avion

Posada ruskog lovca Su-30SM otkrila je i oborila ukrajinski avion, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na Telegramu. Prema podacima ruskog Ministarstva, posade su patrolirale i pružale podršku bombarderima, jurišnim avionima i helikopterima dok su izvodili vazdušne napade na vojne objekte i opremu ukrajinske vojske.

22:26

Zelenski: Ukrajina će poboljšati rezultate u obaranju raketa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Rusija pokrenula udare na infrastrukturu u veoma širokim razmerama i obećao da će njegova vojska poboljšati, kako je naveo, već dobre rezultate u obaranju raketa uz pomoć svojih partnera. "Geografija ovog najnovijeg masovnog udara je veoma široka", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, navodeći regione u zapadnoj, centralnoj i južnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

21:10

Obratio se Zelenski

21:09

Ako Rusija izvede nuklearni udar na Kancelariju predsednika Ukrajine, svet mora da odgovori udarom na centar za odlučivanje u Ruskoj Federaciji, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

19:09

Doneta uredba o pomoći mobilisanim Rusima

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je vladinu uredbu o merama pomoći građanima koji učcestvuju u delimičnoj mobilizaciji, a koja predviđa odloženo plaćanje poreza. Uredbom, koja je danas objavljena, omogućeno je odlaganje plaćanja poreza za ceo period učešća i tri meseca posle mobilizacije za sve pojedince i kompanije u kojima su mobilisane osobe njihovi jedini osnivači, preneo je TASS. Predviđeno je odlaganje plaćanja svih vrsta poreza, uključujući premije osiguranja i različite naknade, osim poreza na lična primanja.

18:17

Zelenski: Rusija tokom noći ispalila 36 raketa na Ukrajinu

Rusija je ispalila tokom noći 36 raketa u okviru napada na Ukrajinu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Većinu raketa je oborila ukrajinska vazdušna odbrana, napisao je Zelenski na Telegramu. Zelenski je takođe naveo da su svi radnici koji trenutno popravljaju oštećene infrastrukturne objekte ukrajinski heroji. Ruske snage su tokom proteklih sedmica gađale infrastrukturne objekte u Ukrajini, kao što su elektrane i vodovodi.

17:32

Dvoje poginulo u granatiranju Belgorodske oblasti

Najmanje dve civila su poginula, a 12 je ranjeno u granatiranju ruskog grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti, saopštio je danas ministar zdravlja Belgorodske oblasti Vladimir Ikonikov. Kako je precizirao, poginuli su muškarac i 14-ogodišnje dete.

16:58

Mađarska vlada neće dozvoliti da EU uvede bilo kakve nove sankcije Rusiji koje bi mogle da utiču na snabdevanje mađarskih kompanija gasom, rekao je na konferenciji za novinare šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Gujaš.

15:12

Dve žrtve napada na Belgorod

Dve osobe su stradale danas u ukrajinskim udarima na rusku oblast Belgorod koja se graniči sa Ukrajinom, javio je preko Telegrama guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov. Granatitirana je "civilna infrastruktura" u gradu Šebekino rekao je Gladkov. ; "Dva civila su ubijena" a oko 15.000 ljudi ostalo je bez struje, rekao je on.

15:11

Rezultat udara na energetski infrastrukturni

15:06

Hersonske vlasti: Svi građani da napuste grad

Hersonske vlasti apelovale su na građane tog grada da ga što pre napuste i da pređu na levu obalu Dnjepra. "Zbog teške situacije na frontu, zbog povećane opasnosti od granatiranja grada i terorističkih pretnji, svi građani treba pod hitno da napuste grad i da se prebace na levu obalu Dnjepra", navedeno je u saopštenju administracije Hersona. Ovo obaveštenje se odnosi i na sve činovnike zaposlene u ministarstvima i gradskoj administraciji. "Zbog napete situacije na frontu i povećane opasnosti od masovnog granatiranja grada i pretnje terorističkim napadima, svi civili moraju odmah da napuste grad i pređu na levu stranu reke Dnjepar", navodi proruski Herson. saopštile su vlasti.

14:14

Ruske snage odbile napade u Lugansku, Donjecku i Hersonu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage odbile napade ukrajinske vojske na istoku, u Luganskoj i Donjeckoj oblasti i u Hersonskoj oblasti, na jugu. Ministarstvo je navelo da su ruske snage sprečile pokušaj ukrajinske vojske da pređe liniju odbrane u Hersonskoj oblasti, u naseljima Suhanov, Sablukivka i Bezvodne, preneo je Rojters.

14:13

Rusi odbili napade

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage odbile napade ukrajinske vojske na istoku, u Luganskoj i Donjeckoj oblasti i u Hersonskoj oblasti, na jugu. Ministarstvo je navelo da su ruske snage sprečile pokušaj ukrajinske vojske da pređe liniju odbrane u Hersonskoj oblasti, u naseljima Suhanov, Sablukivka i Bezvodne, preneo je Rojters.

13:55

Brifing vojske Rusije

13:18

Gladkov: Granatiran Belgorod, ranjeno pet civila

Najmanje pet civila je ranjeno u ukrajinskom granatiranju ruskog grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov. Gladkov je naveo da su u granatiranju oštećeni objekti civilne infrastrukture, prenosi TAS S. "Prema preliminarnim informacijama, pet civila je ranjeno i biće im pružena sva neophodna medicinska pomoć", naveo je Gladkov. U Belgorodskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, 11. aprila je proglašen visok nivo terorističke pretnje, koji je produžen nekoliko puta.

13:04

Masovni napadi

Guverner Kijevske oblasti Aleksij Kuleba rekao je da su Ukrajinu danas "masovno napale” ruske snage. Kuleba je rekao da je oblast Kijeva pod trećom vazdušnom uzbunom za dan zbog ruskog granatiranja. "Od samog jutra neprijatelj masovno napada Ukrajinu. Kijevska oblast nastavlja da brani prestonicu. Snage PVO su oborile nekoliko neprijateljskih objekata. Opasnost nije prošla. Vazdušna uzbuna se nastavlja. Molim sve da ostanu u skloništima i budu mirni!", poručio je on putem Telegrama.

12:18

Ruska ATGM posada uništila američki M113

12:17

Snage SAD raspoređene blizu granice Rumunije s Ukrajinom

Američka 101. Vazdušno-desantna divizija raspoređena je u Evropi, tačnije u Rumuniji, u blizini granice s Ukrajinom, prvi put u 80 godina, usled sve većih tenzija između Rusije i NATO, javila je američka TV stanica CBS. Jedinica lake pešadije obučena je da se u roku od nekoliko sati rasporedi na bilo koje bojno polje na svetu, spremna za borbu. CBS je posetio zamenika komandanta divizije, generala Džona Lubasa, i pukovnika Edvina Matejdesa, komandanta 2. borbenog tima na svega pet kilometara od rumunske granice sa Ukrajinom. Iz američke komande objašnavaju da je pretnja u blizini teritorije NATO razlog zbog kojeg je najelitnija vazdušno-jurišna divizija poslata, sa nešto teške opreme. "Spremni smo da branimo svaki centimetar NATO teritorije. Donosimo jedinstvenu sposobnost naše vazdušno-jurišne divizije. Mi smo laka pešadija, ali opet, donosimo mobilnost sa sobom, za naše avione i vazdušne napade" rekao je Lubas za CBS. Dodaje se da je oko 4.700 vojnika iz 101. divizije u Fort Kempbelu iz Kentakija poslato da ojača istočno krilo NATO.

12:02

"Migrantski cunami"

Ukrajinski premijer Denis Šmigal upozorio je na "novi migrantski cunami" ukoliko Rusija nastavi napade na civilnu infrastrukturu njegove zemlje. Šmigal, koji treba u ponedeljak da učestvuje na nemačko-ukrajinskom ekonomskom forumu u Berlinu optužio je Moskvu da hoće da izazove "humanitarnu kastastrofu u Ukrajini", prema odlomcima iz njegovog intervjua za nedeljno izdanje nemačkog lista Frankfurter Algemajne Zontagscajtung (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung- FAS) koji su, pre objavljivanja, poslati medijima. "Ako nema struje ni vode u Ukrajini to može da pokrene novi migrantski cunami, rekao je on.

11:30

Novi napadi na energetiku, deo Ukrajine bez struje

Ukrajinska elektrodistribucija "Ukrenergo" saopštila je danas da je ruska vojska izvela još jedan raketni napad u kojem je ciljala energetska postrojenja na zapadu Ukrajine. U poruci objavljenoj na Telegramu, Ukrenergo je "obim štete uporediv ili možda prevazilazi posledice napada na Ukrajinu u periodu između 10. i 12. oktobra", preneo je "Gardijan". Navodi se da su timovi električara počeli da popravljaju oštećene objekte nakon raketnog napada, ali da su uvedene restrikcije u pojedinim delovima Ukrajine, dok pokušavaju obnove redovnu isporuku struje. Trenutno, isključenja ima u regionima Kijev, Černihov, Čerkasi, Žitomir, Sumi, Harkov, Poltava, Dnjepropetrovsk, Zaporožje i Kirovohrad. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je 30 odsto trafostanica u zemlji uništeno usled ruskog bombardovanja.

11:28

Borbeni rad OBTF "Kaskad" na pravcu Ugledar

11:25

Pogođen objekat energetske infrastrukture u Odeskoj oblasti

Ukrajinski mediji javljaju da je u Odeskoj oblasti pogođen objekat ukrajinske energetske iinfrastrukture. Takođe, eksplozije se čuju i u Hemljnickoj oblasti, kao i u Dnjepropetrovsku, Rovnu i Lucku. Mediji javljaju i da je ukrajinski PVO aktivan i u Kijevskoj oblasti.

11:07

Snimak gađanja ukrajinskog vojnog transportera

10:03

Uništeni oklopni transporter i automobil Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti

10:01

Snimak rušenja ruskog projektila

09:24

Trenutak neuspešnog presretanja krstareće rakete ukrajinskog MiG-29 iznad Odeske oblasti

09:21

Nebenzja: Rusija koristi dronove da smiri teroriste u Kijevu

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da Rusija koristi bespilotne letelice i projektile visoke preciznosti u Ukrajini da smiri, kako je rekao, "teroriste u Kijevu". "Osmogodišnje gorko iskustvo koje imaju stanovnici Donbasa jasno su nam stavili do znanja šta kijevski režim može da uradi, tako da je doneta odluka da se utiša militantni žar bezobzirnih terorista iz Kijeva. Veliki broj preciznih projektila i dronova napravljenih u Rusiji pogodili su pozamašan broj vojnih i infrastrukturnih objekata, što slabi kapacitet i potencijal režima Zelenskog", rekao je Nebenzja, preneo je TAS S. On je rekao da Rusija "još čeka spisak žrtava iz Buče".

08:46

Ukrajinci o ruskim gubicima

08:34

Napadnuta Čerkaška oblast

Rusi su noćas napali Čerkašku oblast, objavio je na Telegramu Igor Taburec, načelnik Vojne uprave Čerkaške oblasti. Posledice napada nisu poznate.

07:59

Napadnut Nikopolj

07:59

Rusija namerno odlaže?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova i dodao da 150 plovila čeka na utovar žitarica. U video obraćanju, Zelenski je rekao da kašnjenje znači da je iz Ukrajine izvezeno tri miliona tona manje žitarica, što je, kako je rekao, dovoljno da prehrani 10 miliona ljudi, preneo je Rojters. On je kazao da ruska strana čini sve da uspori izvoz ukrajinske hrane i da od danas više od 150 brodova stoji u redu kako bi ispunili ugovorne obaveze o isporuci ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. "Ovo je veštački red. Porastao je samo zato što Rusija namerno odlaže prolazak brodova", dodao je on, ne iznoseći druge detalje. Kijev je od jula, kada su Ujedinjene nacije potpisale sporazum sa Rusijom, Ukrajinom i Turskom, izvezao skoro 11 miliona tona žitarica i drugih namirnica. Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi, izjavio je juče da će Rusija vrlo ozbiljno razmotriti budućnost sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, preneo je TAS S.

(Espreso / b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.