FRANCUZIMA ZA RESTAURACIJU REPLIKE "HERMIONE" POTREBNO 6,5 MILIONA EVRA!
Hermiona, Foto: Printscreen/youtube/ C-SPAN

RESTAURACIJA BRODA

FRANCUZIMA ZA RESTAURACIJU REPLIKE "HERMIONE" POTREBNO 6,5 MILIONA EVRA!

Replika "Hermione" vratila se krajem avgusta 2015. godine u svoju matičnu luku Rošfor, na zapadu Francuske, odakle je De Lafajet zaplovio ka Americi

Objavljeno:

Za restauraciju replike "Hermione", fregate kojom je 1780. budući francuski general, markiz De Lafajet (de Lafayette), stigao do Bostona, gde se priključio američkoj strani u Ratu za nezavisnost protiv Britanije, potrebno je 6,5 miliona evra.

"Hermiona može da se popravi i da ponovo isplovi", izjavio je predsednik udruženja "Hermiona" Mark de Brianson (Briancon) koji apeluje na prikupljanje novca.

Brod je na popravci u luci Bajon na jugozapadu Francuske više od godinu dana, posle otkrića u junu 2021. dve vrste gljivica koje su oštetile strukturu trupa broda.

Udruženje je već prikupilo 3,5 milione evra, ali je potrebno dodatnih 6,5 miliona kako bi brod bio restauriran počev od januara 2023. godine i spreman za novo putovanje 2024. godine.

Hermiona
foto: Printscreen/youtube/ C-SPAN

De Lafajet je imao manje od 20 godina kada se u tajnosti ukrcao na brod za Ameriku, kako bi se borio na strani Džordža Vašingtona (George Washington). Doprineo je odlučujućoj pobedi protiv engleske vojske u Jorktaunu, 1781. godine.

Po povratku u Francusku 1789. bio je komandant Nacionalne garde.

Replika "Hermione" vratila se krajem avgusta 2015. godine u svoju matičnu luku Rošfor, na zapadu Francuske, odakle je De Lafajet zaplovio ka Americi.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.