RUSIJA U PREGOVORIMA SA CRVENIM KRSTOM: Data je DOZVOLA
Kremlj, Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

pregovaraju sa mkck

RUSIJA U PREGOVORIMA SA CRVENIM KRSTOM: Data je DOZVOLA

Ženevske konvencije obavezuju sve strane u medjunarodnim oružanim sukobima da dozvole MKCK-u pristup svim ratnim zarobljenicima da procene situaciju

Objavljeno:

Rusija je danas saopštila da Medjunarodni komitet crvenog krsta (MKCK) ima dozvolu da poseti zatvor Olenivka, gde su desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika poginule u julu pod neutvrdjenim okolnostima, ali da su te posete obustavljene zbog bezbednosne situacije.

Od prošle nedelje Kijev optužuje MKCK za nedelovanje u slučaju Ukrajinaca - ratnih zarobljenika koje drži Rusija, i tvrdi da su zbog izostanka posete zarobljenici u opasnosti da budu mučeni.

Crveni krst je naveo da deli zabrinutost ukrajinskih vlasti, ali da su posete moguće samo uz odobrenje i garancije bezbednosti.

Ta organizacija je pozvala dve zaraćene strane da olakšaju pristup ratnim zarobljenicima i izrazila posebnu zabrinutost zbog nemogućnosti pristupa zatvoru Olenivka, koji je pod ruskom kontrolom, na istoku Ukrajine.

1 / 6 Foto: Printscreen/Twitter

U zatvoru Olenivka su poginule destine ukrajinskih ratnih zarobljenika u bombardovanju krajem jula. Moskva i Kijev za to optužuju jedna drugu.

UN su upozorile na katastrofalne zdravstvene uslove za one koji su u tom zatvoru.

Ruski ambasador u Ženevi Genadi Gatilov rekao je novinarima da je rusko Ministarstvo odbrane odobrilo posetu delegacije MKCK-a zatvoru Olenivka 4. avgusta ali je rekao da se situacija menja s vojnog stanovišta i da nije lako osigurati bezbednost koju ta organizacija dok se nastavlja bombardovanje.

Ali je rekao da je o pristupu ratnim zarobljenicima razgovarao ;sa novom šeficom MKCK-a Mirjanom Spoljarić Eger.

Po njegovim rečima Rusija je zauzela konstruktivan stav i dozvolila pet ili šest poseta ukrajinskim ratnim zarobljenicima u Rusiji poslednjih meseci. Rekao je da se vode pregovori da se dozvole dodatne posete.

Gatilov je rekao da imaju više od 6.000 ukrajinskih zarobljenika i da nije uvek moguće organizovati sve posete. Odbacio je optužbe da Rusija maltretira ratne zarobljenike.

On je zauzvrat Ukrajinu optužio ;da "muči" Ruse zarobljene tokom ruske invazije koja je počela 24. februara.

Ženevske konvencije obavezuju sve strane u medjunarodnim oružanim sukobima da dozvole MKCK-u pristup svim ratnim zarobljenicima da procene situaciju. Ta organizacija nastoji da radi sa raznim stranama da bi poboljšala uslove u kojima su zarobljenici.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.