SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI: Proizvođač cementa priznao ČISTO ZLO
Foto: Profimedia

PRIZNALI OPTUŽBE

SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI: Proizvođač cementa priznao ČISTO ZLO

Lafarž će morati da na osnovu priznanja krivice plati 778 miliona zaloga i kazni

Objavljeno:

Francuski proizvođač cementa Lafarž izjasnio se danas pred američkim federalnim sudom krivim po optužbama da je plaćao grupama koje SAD smatraju terorističkim, uključujući i Islamsku državu, kako bi nastavio da posluje u Siriji posle izbijanja sukoba u toj zemlji 2011.

Optužba je pokrenuta na osnovu informacije grupa za ljudska prava u Francuskoj iz 2017. godine da je Lafarž platio 13 miliona evra naoružanim grupama, uključujući militante Islamske države, da bi nastavio sa radom u Siriji između 2011. i 2015. godine, prenosi Rojters.

Sudija, Sud, Advokat
foto: Profimedia

Rojters dodaje da to prvi put da se jedna kompanija izjasnila krivom u SAD po optužbama za pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji.

Holcim je saopštio da su događaji u vezi sa Lafaržovom kompanijom u Siriji protiv njenih vrednosti, kao i da to nije bilo poznato odboru kompanije u vreme spajanja 2015. godine.

Lafarž će morati da na osnovu priznanja krivice plati 778 miliona zaloga i kazni.

Američki tužioci su naveli da su Lafarž i njegova sirijska ispostava Lavarž cement Sirija između 2013. i 2014. putem posrednika isplatili oko 5,9 miliona dolara Islamskoj državi i Al Nusra frontu kako bi svojim zaposlenima, klijentima i dobavljačima omogućili da nesmetano cirkulišu kroz kontrolne punktove u ratom zahvaćenoj Siriji.

To je, kako dodaju tužioci, Lafaržu obezbedilo da nesmetano ubere prihod od oko 70 miliona dolara od njegove fabrike na severu Sirije.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.