EVO KOLIKO GODINA IMA KRALJICA ŠPANIJE: Ceo svet će pasti u TRANS, a evo i čime se ranije BAVILA ZANOSNA LEPOTICA!
Kraljica Leticija, Foto: Andrews Archie/ABACA / Abaca Press / Profimedia

ZANOSNA ŽENA

EVO KOLIKO GODINA IMA KRALJICA ŠPANIJE: Ceo svet će pasti u TRANS, a evo i čime se ranije BAVILA ZANOSNA LEPOTICA!

Godine 2004. udala se za Filipa, tada princa od Asturije i naslednika španskog prestola

Objavljeno:

Leticija Ortiz Rocasolano je kraljica Španije kao supruga kralja Filipa VI. Poticala je iz porodice srednje klase i radila je kao novinarka za ABC i EFE pre nego što je postala voditeljka vesti na CNN+ i Television Espanola.

Godine 2004. udala se za Filipa, tada princa od Asturije i naslednika španskog prestola.

Njihove ćerke, Leonor i Sofija, rođene su 2005. i 2007. godine.

Kao princeza od Asturije, Leticija je predstavljala svog tasta, kralja Huana Karlosa, u Španiji i inostranstvu.

Nakon abdikacije njenog svekra u junu 2014. godine, Filip i Leticija su postali kralj i kraljica.

Kraljica Leticija
foto: Andrews Archie/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Porodica

Leticija Ortiz Rocasolano rođena je 15. septembra 1972. u Sanatorijumu Minor u Oviedu, Asturija, kao najstarija ćerka novinara Hesus Hose Ortiza Alvareza i njegove prve žene, Maria de la Paloma Rocasolano Rodriguez, registrovana bolnica i sindikat predstavnik.

Ona ima dve mlađe sestre, Telmu (r. 1973) i Eriku (1975–2007), o čijoj smrti je štampa naširoko izveštavala kao posledica namernog predoziranja lekovima na recept.

Leticijini roditelji su se razveli 1999. godine, a njen otac se ponovo oženio u Madridu 18. marta 2004. sa koleginicom novinarkom Anom Togores.

Leticijini baba i deda po ocu bili su Hose Luis Ortis Velasko (oko 1923–2005), komercijalni radnik u Olivetiju, i Marija del Karmen „Menču“ Alvarez del Vale (1928–2021), radio emiter u Asturiji više od 40 godina.

Njen deda po majci bio je Fransisko Hulio Rokasolano Kamačo (1918–2015), mehaničar i taksista u Madridu više od 20 godina koji je bio francuskog i oksitanskog porekla.

Leticijina baka po majci, Enrikueta Rodriguez Figueredo (1919–2008) rođena je na Filipinima od filipinskih i španskih roditelja.

Britanski genealozi su pružili dokaze da preko loze svoje majke Rocasolano, Letizia potiče od Astorg Rokuesoulane (umro oko 1564), a njen grb uključuje grb porodice Rocasolano.

Izveštaji sugerišu – i ostaju nedokazani – da je po dedinoj strani, Leticija potomak netituljene porodice koja potiče iz srednjevekovnog plemstva koji je služio kao policajci u Kastilji.

Kraljica Leticija
foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Obrazovanje i karijera

Leticija je pohađala školu La Gesta u Ovijedu, pre nego što se njena porodica preselila u Rivas-Vaciamadrid blizu Madrida, gde je pohađala srednju školu Ramiro de Maeztu.

Završila je diplomu novinarstva, na Univerzitetu Complutense u Madridu, kao i master diplomu audiovizuelnog novinarstva na Institutu za studije audiovizuelnog novinarstva.

Tokom studija, Leticija je radila za asturijske dnevne novine La Nueva Espana, a kasnije za novine ABC i novinsku agenciju EFE.

Nakon što je završila magistarske studije, otputovala je u Gvadalaharu, Meksiko, gde je radila u novinama Siglo 21 i počela da radi na doktoratu. Doktorsku tezu, međutim, nije završila jer se vratila u Španiju.

Po povratku u Španiju, radila je za špansku verziju ekonomskog kanala Blumberg pre nego što je prešla na novinsku mrežu CNN+.

2000. godine prelazi na TVE, gde počinje da radi za informativni kanal 24 Horas.

Godine 2002. vodila je nedeljni informativni program Informe Semanal, a kasnije i dnevni jutarnji informativni program Telediario Matinal na TVE 1.

U avgustu 2003. godine, nekoliko meseci pre veridbe sa Filipom, Leticija je promovisana u voditeljku TVE dnevne večernje vesti Telediario 2, najgledanije vesti u Španiji.

2000. Leticija je iz Vašingtona izveštavala o predsedničkim izborima. U septembru 2001. emitovala je uživo sa Ground Zero nakon napada 11. septembra u Njujorku, a 2003. je podnela izveštaje iz Iraka posle rata.

Godine 2002. poslala je nekoliko izveštaja iz Galicije u severnoj Španiji nakon ekološke katastrofe kada je potonuo tanker Prestige.

Kraljica Leticija
foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Prvi brak

Leticija se udala za Alonsa Gerera Peresa (rođenog 1962), pisca i profesora književnosti u srednjoj školi, 7. avgusta 1998, na jednostavnoj građanskoj ceremoniji u Almendralehu, u Badahosu, nakon 10-godišnjeg udvaranja.

Brak je raskinut razvodom 1999. godine.

Drugi brak i deca

1. novembra 2003., na iznenađenje mnogih, Kraljevsko domaćinstvo je objavilo Leticijinu veridbu sa Filipom, tadašnjim princom od Asturije.

Posle se preselila da živi u krilu palate Zarzuela do dana venčanja.

Princ od Asturije ju je zaprosio vereničkim prstenom od 16 bageta sa dijamantima i obrubom od belog zlata. Obeležila je tu priliku poklonivši mu manžetne od belog zlata i safira i klasičnu knjigu.

Venčanje je održano 22. maja 2004. u katedrali Santa Marija la Real de la Almudena u Madridu.

Bilo je to prvo kraljevsko venčanje u ovoj katedrali. Prošlo je skoro jedan vek otkako je prestonica proslavila kraljevsko venčanje, pošto su se prinčevi roditelji venčali u Atini, a njegove sestre, infanta Elena i infanta Kristina, udale u Sevilji, odnosno u Barseloni.

Leticijinu venčanicu dizajnirao je španski modni dizajner Manuel Pertegaz, njene venčane cipele Pura Lopez; a veo, koji je Felipe poklonio njegovoj nevesti, bio je napravljen od sivobelog svilenog tila i ručno izvezen sa detaljima.

Pošto je Leticijin prethodni brak uključivao samo građansku ceremoniju, Katolička crkva ga ne smatra kanonski validnim i stoga nije zahtevala poništenje da bi nastavila sa katoličkim brakom sa princom od Asturije.

Leticija i Filip imaju dve ćerke: Leonor, princezu od Asturije, rođenu 31. oktobra 2005; i Infantu Sofiju, rođenu 29. aprila 2007. Rođene su u Ruber International Hospital u Madridu.

Kraljica Leticija
foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kraljica Španije

19. juna 2014. Leticija je postala kraljica Španije; kao takva, ona ima stil Veličanstva.

Ona je prva kraljica rođena u Španiji od Mercedes od Orleana, prve žene Alfonsa KSII, 1878. godine.

Ona je takođe prva španska kraljica koja je rođena kao običan čovek.

Kraljica Leticija je preuzela svoj prvi samostalni angažman kao kraljica 23. juna 2014. na inauguraciji izložbe El Greka i modernog slikarstva u Nacionalnom muzeju Prado u Madridu.

U svom prvom prekookeanskom putovanju kao kralj i kraljica, Felipe VI i Leticija susreli su se s papom Franjom 30. juna 2014. u Apostolskoj palati.

Kasnije su se sastali sa kardinalom državnim sekretarom Pjetrom Parolinom, u pratnji mons. Antoan Kamiljeri, podsekretar za odnose sa državama. Posle posete kralja Huana Karlosa I i kraljice Sofije 28. aprila.

Godine 2015. Letizia je imenovana za specijalnog ambasadora za ishranu Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.

Kraljica Leticija ima 50 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.