POTRESI U VLADI VELIKE BRITANIJE! Smenjen jedan od ključnih ministara
Ilustracija, Foto: Profimedia

DRAMA

POTRESI U VLADI VELIKE BRITANIJE! Smenjen jedan od ključnih ministara

Previranja na tržištu britanskih obveznica naterala su Banku Engleske da interveniše kupovinom dugoročnih pozlaćenih državnih dužničkih hartija pošto je njihova rasprodaja od strane penzionih fondova ugrozila finansijsku stabilnost Velike Britanije

Objavljeno: 13:57h

Kvasi Kvarteng, ministar finansija Velike Britanije, navodno je smenjen u trenutku kada se premijerka Liz Tras sprema da "preokrene" mini-budžet.

Ovu informaciju prvo je na Tviteru objavio jedan od urednika uglednog Times-a Stiven Svinford, potom i BBC.

Britansko finansijsko tržište je pod pritiskom od 23. septembra kada je Kvarteng najavio smanjenje poreza za 45 milijardi funti (50 milijardi dolara), ne navodeći kako će ono biti plaćeno.

Institut za fiskalne studije objavio je da ta strategija zahteva smanjenje potrošnje od 62 milijarde funti ili povećanje poreza kako bi se zaustavio rast javnog duga, što je obeshrabrujući predlog nakon više od 10 godina zatezanja držvnih rashoda.

Premijerka Liz Tras i Kvarteng tvrdili su da će smanjenje poreza koje planiraju podstaći ekonomski rast i obnoviti javne finansije u srednjem roku.

Kvasi Kvarteng
Kvasi Kvartengfoto: PrintscreenYoutube

Odgovarajući nedavno u parlamentu na pitanja o tome kako će vlada finansirati novu ekonomsku politiku, premijerka Tras je rekla da neće smanjiti javnu potrošnju, a zamenik ministra finansija Kris Filp je kazao da vlada neće otkazati svoje planove za smanjenje poreza.

- Ono što ćemo osigurati je da u srednjoročnom periodu dug opada, ali to nećemo učiniti tako što ćemo smanjiti javnu potrošnju, već tako što ćemo se potruditi da dobro trošimo javni novac - rekla je Tras.

Upitana da li će se držati obećanja datog tokom izborne trke za šefa Konzervativne partije da neće smanjiti potrošnju, ona je odgovorila: "Apsolutno, apsolutno".

Liz Tras
Liz Trasfoto: Profimedia

Njen portparol je kasnije rekao da, iako će javna potrošnja u celini rasti, „predstoji donošenje veoma teških odluka imajući u vidu neke od globalnih izazova s kojima se suočavamo“.

Previranja na tržištu britanskih obveznica naterala su Banku Engleske da interveniše kupovinom dugoročnih pozlaćenih državnih dužničkih hartija pošto je njihova rasprodaja od strane penzionih fondova ugrozila finansijsku stabilnost Velike Britanije.

Tras i Kvarteng su povukli jedan od svojih planova o ukidanju najveće stope poreza na dohodak za najjbogatije građane. Takođe su pomerili unapred datum objave budžeta s detaljnim fiskalnih procenama na 31. oktobar.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.