ERDOGAN IMA JASAN CILJ DA "ZAUSTAVI KRVOŠROLIĆE ŠTO PRE": Ovo je NJEGOV PLAN
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA-EFE/Fernando Villar

turski predsednik

ERDOGAN IMA JASAN CILJ DA "ZAUSTAVI KRVOŠROLIĆE ŠTO PRE": Ovo je NJEGOV PLAN

Turski predsednik Erdogan je potvrdio da će na marginama konferencije CICA u Astani imati susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

Objavljeno:

Pravedan mir u Ukrajini može se uspostaviti diplomatskim naporima, poručio je danas u Astani turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na Konferenciji o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA).

Erdogan je istakao da je cilj Turske u rusko-ukrajnskom sukobu da „sačuva postignute podsticaje, uprkos lokalnim poteškoćama, i zaustavi krvoproliće što je pre moguće“.

„Uvek sam govorio da se pravedan mir može postići diplomatskim putem, a naši intenzivni napori za otklanjanje posledica sukoba stekli su priznanje širom sveta. Razmena zarobljenika prošlog meseca je posebno dostignuće u tom pravcu“, rekao je turski predsednik.

U Astani se danas održava Konferencija o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA), čijih 27 država članica čine oko 90 odsto teritorije Azije i skoro polovinu svetske populacije, navodi ruska agencija.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Pored predsednika Kazahstana i Turske na događaju učestvuju i lideri Rusije, Azerbejdžana, Iraka, Irana, Katara, Kirgistana, Palestine, Tadžikistana i Uzbekistana, a planirano je prisustvo ukupno oko 50 delegacija.

Turski predsednik Erdogan je potvrdio da će na marginama konferencije CICA u Astani imati susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najavio da planira da sa njim razgovara o mogućnostima diplomatskog rešenja sukoba u Ukrajini i posredovanju Ankare u ovom procesu.

Kako je ranije istakao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Turska bi tokom ovog sastanka mogla da predloži organizovanje dijaloga između Moskve i zapadnih zemalja, navodi TAS S.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.