EVO ŠTA JE SNIMLJENO NA CARINI U KAMIONU KOJI JE EKSPLODIRAO NA KRIMSKOM MOSTU: Ovo je bilo u TERETNOM delu! (FOTO)
Kamion na Krimskom mostu, Foto: Printskrin/Telegram/RIA Novosti

OTKRIVENO

EVO ŠTA JE SNIMLJENO NA CARINI U KAMIONU KOJI JE EKSPLODIRAO NA KRIMSKOM MOSTU: Ovo je bilo u TERETNOM delu! (FOTO)

Vozilo je na carinski punkt Bagratašen stiglo oko 00:15 01. oktobra

Objavljeno:

Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) optužila je jutros Glavnu obaveštajnu upravu Ministarstva odbrane Ukrajine da stoji iza eksplozije na Krimskom mostu, koja se dogodila 8. oktobra ove godine.

Kako je navedeno u saopštenju, privedeno je pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije u vezi sa napadom.

FSB tvrdi da je eksploziv koji je doveo do urušavanja dela mosta poslat iz Odese preko Bugarske, Gruzije i Jermenije.

Sada se oglasio i Sektor uprave prihoda Jermenije, u pokušaju da objasni kako je roba, za koju se veruje da je eksploziv koji je detoniran na Krimskom mostu, prošla kroz njihovu državu.

Oni su, uz fotografije robe, objavili i saopštenje, koje prenosimo u celosti:

Povodom objava u medijima u vezi sa eksplozijom na Krimskom mostu, u nastavku predstavljamo detaljan opis procesa uvoza relevantne robe od strane kompanije "GUARG Group" SP i njenog transporta u Rusku Federaciju uz tranzitnu deklaraciju.

Pre svega, treba napomenuti da je 26. septembra 2022. godine u luci Poti, Gruzija, teretno vozilo pokriveno ceradom sa teretom (22 sedišta, 22.770 kg) pod nazivom „Gu ARG Group“ DOO poslat od bugarske organizacije „BALTEKS CAPITAL SA“ kompletiran transportni tovarni list (CMR) dana 27. septembra 2022. godine u 14:53 ušao na teritoriju Republike Jermenije. Vozač kamiona je bio Artur Terjanjan, državljanin Jermenije i Gruzije.

Dana 27. septembra u 15.00 časova, kamion je izmeren na carinskom punktu Bagratašen, a zatim je podvrgnut rendgenskom pregledu.

Kao rezultat rendgenskog pregleda nisu utvrđeni faktori rizika, nakon čega je teret u 16:53 deklarisan tranzitnom deklaracijom, prema podacima transportnog tovarnog lista i uvozne fakture.

Za obavljanje daljih formalnosti izabrana je carinarnica Ararat, skladište za privremeno skladištenje kompanije "Alliance Terminal" SP.

Napuštanje carinskog područja u sistemu graničnog prelaza u 17:00 napravljena je odgovarajuća oznaka „outsourced“. Vozilo je stiglo u magacin privremenog skladištenja preduzeća „Alliance terminal“ pet sati i 46 minuta kasnije, u 22:46.

Dana 28. septembra 2022. godine u 09:43, tranzitna deklaracija 05100033/270922/0049515 dobila je status "završeno“ u magacinu za privremeno skladištenje kompanije „Alliance Terminal“. Potom je izvršena korekcija carinske vrednosti, a 29. septembra 2022. godine u 16.12 časova, nakon što je deklarant carinicima predao teretnu dokumentaciju, izvršen je pregled tereta u magacinu za privremeno skladištenje kompanije „Alliance terminal“.

Konkretno, bez pražnjenja proizvoda iz kamiona, proverena je laminacija jedne od rolni polietilenske folije (kako bi se proverila tačna klasifikacija proizvoda prema FTA). Nije bilo problema vezanih za netačnu klasifikaciju Carinske unije i u 16:40 sati je carinski organ pustio robu.

Od ove faze predmetna roba je stekla status robe EAEU i predata je na upravljanje deklarantu, ali kamion nije izašao iz skladišta „Alliance Terminal”. Bez napuštanja magacinskog prostora, isti deklarant je 30. septembra 2022. godine u 10.24 časova podneo i registrovao tranzitnu deklaraciju 05100010/300922/0017152 za prevoz iste robe iz Jermenije u Rusku Federaciju od strane „GUARG Group“ LLC. Popunjena je tranzitna deklaracija (primalac: Russian "Lider" OOO). Jednostavan proces definisan zakonodavstvom EAEU odvijao se u svakodnevnoj praksi.

1 / 5 Foto: Handout / AFP / Profimedia

Roba je prevezena u Rusiju istim gruzijskim vozilom, vozač je bio isto lice. Deklaracija o tranzitu dobila je odraz interfejsa "žuta staza“, jer je GST AA kod proizvoda uključen u listu proizvoda za kontrolu dvostruke namene.

Carinski organ je proveravao i postojanje potrebnog dokumenta o tome da li se radi o proizvodu dvostruke namene.

U prilogu tranzitne deklaracije za navedenu polietilensku građevinsku foliju dostavljeno je stručno mišljenje preduzeća RA PAP „AREKSPERTIZA“ od 30.09.2022. godine, kojim se potvrđuje da navedeni proizvod nije proizvod dvostruke namene. Potvrđujući to, tranzitna deklaracija je dobila status ovlašćenja 30. septembra 2022. godine u 16:16 časova.

Napominjemo da je tokom celog perioda, dok je roba bila pod carinskom kontrolom u magacinu za privremeno skladištenje firme „Alliance Terminal“, kamion koji je prevozio robu nalazio se u vidnom polju sočiva kamere. Nije istovaren, pretovaren ili utovaren drugom robom pre potpunog završetka carinskih procesa uvoza u RA i transporta u Rusiju.

Vozilo je na carinski punkt Bagratašen stiglo oko 00:15 01. oktobra.

Oko 00:30 urađen je rendgenski pregled čiji su rezultati potvrdili istu sliku koja je dobijena kao rezultat rendgenskog pregleda obavljenog prilikom uvoza u Jermeniju. Posle rendgenskog pregleda, u 00:38 na carinskom punktu Bagratašen dobio je status "izlaznog". Tranzitna deklaracija je dobila status „završeno“ na carinskom punktu Verin Lars 05. oktobra 2022. godine

Dakle, ulazak navedenog tereta u Republiku Jermeniju, carinska kontrola, rendgenski pregled, carinjenje, priprema dokumenata i procesi izvoza su se odvijali na pravilan i zakonit način, pri rendgenskom snimku nisu pronađeni faktori rizika prilikom pregleda tereta tokom njegovog fizičkog ulaska i izlaska iz Republike Jermenije.

Podsetimo, Ukrajina se ubrzo oglasila nakon optužbi Moskve i saopštila da su navodi FSB potpune besmislice.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.